Tevatura iscată pe problema deșeurilor, una scăpată de mult de sub control ia o altă turnură. Nici acum nu s-a găsit o soluție sigură, viabilă, definitivă, cu toate că, autoritățile din administrația județeană, Prefectura, primăriile, politicienii și mai ales ADI-SIG pentru managementul masterplanului european – au tot dezbătut problema zilele trecute. După cum se știe a ieșit un scandal de proporții și cum am preconizat explicând în numere trecute ale ziarului nostru – primăriile din județ vor trebui să se ocupe de strângerea gunoielor, așa cum pot.

Toate acestea și pentru că, birocrația nu ține cont de problemele efective, din teren.

Vorbim de 24 de localități afectate de faptul că, Grup Salubritate Urbană (GSU) nu și-a făcut treaba și este încă în litigiu cu FCC Environment, operatorul care are stațiile de sortare. Soluția de compromis, până la alegerea unui nou operator de salubritate pentru zonele 2 și 5 din județ ar putea totuși să mai scape oamenii de gunoaie. Rămâne de văzut însă, cum va gestiona fiecare primărie problema. În județ s-au strâns gunoaie neridicate chiar și de o lună și jumătate și pe lângă miros, aspect și ale cele – există pericole de îmbolnăviri.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență vrea să deblocheze situația deșeurilor din zonele 2 și 5 din județ. Zona 2 cuprinde Chişineu Criş, Zărand, Zerind, Olari, Pilu, Grăniceri, Sintea Mare, Socodor, Mişca, Şepreuş și Şimand, iar zona 5 cuprinde Lipova, Bârzava, Birchiş, Bata, Ghioroc, Păuliş, Conop, Săvârşin, Şiştarovăţ, Petriş, Ususău, Zăbrani și Vărădia de Mureş.

Soluție de criză până se alege temporar o firmă

Conducerea Prefecturii a anunțat rezoluția în urma dezbaterilor desfășurate la finele săptămânii trecute, dezbateri marcate de ceartă și acuze.

„În urma ședinței de lucru desfășurată joi, la Instituția Prefectului pe tema colectării deșeurilor menajere din zonele 2 (Chișineu – Criș) și 5  (Lipova), dar și a faptului că ulterior hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență de luni, 1 iulie, nu au fost implementate de către ADI-Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor măsurile dispuse, astăzi CJSU s-a întrunit din nou la Prefectură, pentru deblocarea situației  colectării deșeurilor menajere din cele 24 de unități administrativ-teritoriale afectate. Astfel, în ședința din 5 iulie, prezidată de prefectul Județului Arad, Florentina Horgea, președinte al CJSU Arad, s-a votat completarea articolului 2 al hotărârii CJSU din data de 1 iulie cu un nou articol, 2.1, după cum urmează: «Până la delegarea temporară a serviciului de către ADI-SIGD  către un operator autorizat, unitățile administrativ-teritoriale din zonele 2 și 5, membre ale ADI-SIGD, vor lua toate măsurile legale ce se impun în vederea evitării unor situații care să afecteze starea de sănătate a populației sau care să provoace poluarea excesivă a mediului, dar fără a afecta în vreun fel proiectul»“, au arătat reprezentanții Prefecturii.  

În consecință, începând din acest moment, primăriile pot lua propriile măsuri pentru colectarea deșeurilor, fără a afecta prevederile din proiectul european, până când ADI-SIGD va delega temporar serviciul către un operator autorizat. Delegarea temporară va dura până la finalizarea unei noi licitații pentru atribuirea serviciului de colectare și transport al deșeurilor din zonele 2 și 5.

De reamintit că, firmei GSU i-a fost restrasă autorizația și licența pentru colectare.

Din păcate, în județ, sute de locuitori buni platnici au plătit gunoiul la început de an, odată cu alte taxe și impozite. Au rămas cu banii dați și cu deșeurile morman. Însă, mai mult de atât este foarte probabil să trebuiască să plătească din nou serviciul atunci când o nouă firmă își va începe activitate.

Recomandările redacției