Sorin Blejnar, cel mai controversat şef al ANAF din istoria fiscului românesc a ajuns într-o situaţie grea, pe care nu și-ar fi imaginat-o în urmă cu ani buni, când era la putere.

Fostul conducător ANAF şi soţia sa, Andreea Florentina Blejnar, se judecă disperaţi cu Finanţele pentru a scăpa de executarea silită și sunt în proces și cu banca de la care au luat credit.

Judecătorii le resping toate cererile de anulare a ordonanţelor DNA de control judiciar în dosarele în care sunt inculpaţi pentru corupţie. Pentru ca prăpastia să fie mai mare, mama soacră a renunţat la afacerea sa online prin care comercializa murături şi dulceţuri.

Sorin Blejnar este executat silit de ANAF, instituţie pe care a condus-o în perioada ianuarie 2009- aprilie 2012, iar soţia sa face eforturi disperate pentru a scăpa de necazuri. În iunie 2018, Judecătoria Sectorului 1 a admis contestaţia la executare formulată de Andreea Florentina Blejnar în contradictoriu cu Administraţia Sector 1 a Finanţelor Publice şi a anulat executarea silită iniţiată de Fisc într-un dosar din 2017. Anterior, aceeaşi instanţă aproba, în octombrie 2017, o altă contestaţie la executare formulată de soţia fostului preşedinte ANAF, tot într-un dosar de executare silită deschis de Fisc pe numele fostului său şef.

În 1 noiembrie 2017, tot Judecătoria Sectorului 1 a admis în parte o contestaţie a Andreei Florentina Blejnar la executarea silită întreprinsă de ANAF printr-o somaţie şi un titlu executoriu împotriva soţilor Blejnar.

Între procesele cu ANAF, soţia lui Sorin Blejnar au de dus o luptă și cu o bancă care îl execută silit pe fostul şef al Fiscului în mai multe instanţe din Bucureşti. Într-o ultimă înfăţişare, din mai 2018, Curtea de Apel Bucureşti dă de câştig băncii şi îi silește pe soţii Blejnar la plata cheltuielilor de judecată.

Condamnări

Familia Blejnar este în război cu DNA. Pe 10 octombrie, Curtea de Apel Bucureşti a respins plângerea inculpatului Sorin Blejnar împotriva ordonanţei DNA din 5 octombrie prin care sa dispus prelungirea măsurii controlului judiciar împotriva acestuia.

În aceeaşi zi, aceeaşi istanţă a luat o măsură identică şi în cazul Andreei Florentina Blejnar, inculpată în acelaşi dosar de corupţie cu soţul său, al patrulea de acest fel deschis de DNA pe numele fostului şef ANAF în iauarie 2018, sub acuzaţia de luare de mită. Soţii Blejnar sunt reprezentaţi în aceste dosare de SCPA Manolache şi Asociaţii, o mai veche cunoştinţă a familiei, încă din perioada în care Sorin Blejnar conducea ANAF. Andreea Florentina Blejnar este, de altfel, angajată la firma de insolvenţă Prime Insolv Practice, în care activează şi avocaţii de la SCPA Manolache şi Asociaţii.

Afacerile care le-au mai rămas, spre exemplu o firmă de consultanță sunt în declin și au datorii.

În octombrie 2016, Sorin Blejnar a fost condamnat la şase ani de închisoare şi confiscarea a peste 12 milioane de lei într-un dosar instrumentat de DNA Ploieşti. Fostul preşedinte ANAF este acuzat că a primit mită 12 milioane de lei d ela un om de afaceri pentru a facilita încheierea de contracte IT cu instituţia pe care o conducea. Hotărârea nu este definitivă.

Pe de altă parte, în primăvara 2018, Blejnar a fost achitat în prima instanţă în dosarul „Motorina”, iar într-un alt dosar a fost condamnat, tot în primă instanţă, la cinci ani de închisoare cu executare.

Recomandările redacției