Maia Sandu a trecut în fața contracandidatului pro-rus, Alexandr Stoianolglo. După numărarea a 2068 din 2219 secții din Republica Moldova, 93%, Maia Sandu conduce clasamentul cu 50,5%.
Încă se numără voturile din Chișinău, unde, până acum, tot Maia Sandu are cele mai mule voturi.
Informațiile au devenit între timp Oficiale. Maia Sandu se îndreaptă spre victorie pentru că este de așteptat ca în Diaspora să câștige confortabil.
Surse politice convergente ne-au explicat faptul că Maia Sandu ar fi câștigat alegerile prezidențiale din Republica Moldova cu cel puțin 5% avans, în fața adversarului său Alexandr Stoianoglo, conform stiri pe surse.
Rezultate parțiale
ora 23:00: Diferență de mai puțin de jumătate de procent între cei doi contracandidați.
Maia Sandu: 49,58%
Alexandr Stoianoglo: 50,42%
În vârstă de 52 de ani, Maia Sandu, care şi-a lăsat postul bine plătit de consilier al Băncii Mondiale pentru a se implica din 2012 în politica de la Chişinău, este o figură populară în Occident, pentru că a accelerat eforturile ţării sale de a părăsi orbita Moscovei, iar în iunie a început lungul proces al negocierilor de aderare la UE, în timp ce războiul din Ucraina face ravagii la graniţa de est.
Maia Sandu s-a confruntat în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale cu Alexandr Stoianoglo, fost procuror general care este susţinut de Partidul Socialiştilor (PSRM), o formaţiune tradiţional pro-rusă. Acesta afirmă însă că, în calitate de preşedinte, va sprijini integrarea în UE, dar în acelaşi timp şi dezvoltarea legăturilor cu Rusia, în interesul naţional. Este exact genul de discurs întâlnit şi în Georgia la partidul de guvernământ, Visul Georgian.
Primul tur al alegerilor prezidenţiale, desfăşurat concomitent cu un referendum proeuropean, la 20 octombrie, s-a încheiat cu o surpriză. Atât scorul lui Stoianoglo, cât şi rezultatul referendumului – care a trecut la limită, graţie voturilor din diaspora – nu au corespuns deloc cu ceea ce indicau sondajele preelectorale. În cazul primului, a fost prea mare, în cazul plebiscitului, mult prea mic.
Oficialii au explicat că dublul scrutin a fost afectat de o vastă schemă de cumpărare de voturi condusă de oligarhul fugar Ilan Şor, susţinut de Rusia. Maia Sandu a declarat public că urmau să fie plătiţi 300.000 de alegători – mai mult de 10% din populaţie – pentru a vota într-un anumit mod.
Moscova – care în ultimul timp face cu regularitate din Maia Sandu o oaie neagră în briefingul săptămânal de presă de la Ministerul de Externe – neagă, desigur, orice rol şi spune că urmăreşte cu interes alegerile, dar fără a interfera.