aparatAradul a intrat în rândul puţinelor judeţe din ţară, în care spitalele deţin aparatură de ultimă generaţie, pentru depistarea cancerului din fază incipientă. În premieră, Spitalul Judeţean şi-a dotat Secţia de Gastroenterologie cu un turn videoendoscopic, cu care vor putea fi salvate vieţi omeneşti. Aparatul, în valoare de peste 600.000 de lei, a fost achiziţionat cu bani din bugetul Consiliului Judeţean Arad.
Secţia de Gastroenterologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad deţine, începând de săptămâna aceasta, un aparat de ultimă generaţie, care poate depista precoce mai multe tipuri de cancer. Dacă, până acum, la spital putea fi depistat din timp cancerul de colon, de acum înainte, datorită noilor dotări, va putea fi chiar prevenit cancerul esofagian şi gastric. Aparatul va deservi o populaţie selectată cu risc, persoane operate de cancer şi va asigura şi un screening pentru cancerul de stomac şi de colon. Aparatul permite efectuarea de gastroscopii şi colonoscopii. „Până acum, noi am putut depista cancerul colorectal. Dar în zilele noastre trebuie în primul rând să prevenim cancerul colorectal, de stomac sau esofag. Începând din 1993, am introdus colonoscopia cu polipectomie, leziunile pretumorale fiind îndepărtate ca să nu apară cancerul colorectal, iar ulterior am făcut coloraţii cu indigo carmin, pentru a pune în evidenţă leziunile precanceroase, de aşa manieră încât să fie depistate. Din 2010, am introdus primii în ţară imunotestul fecal pentru determinarea hemoragiilor. Aparatul achiziţionat acum este unul de înaltă performanţă care ne permite să detereminăm foarte bine leziunile. Este cel mai performant aparat în acest domeniu, care ne permite să vedem leziunile înainte de a deveni cancer. Are o echivalenţă aproape microscopică, pentru că putem avea o rezoluţie înaltă, să focalizăm, pentru a şti dacă se poate elimina sau nu. Poate fi folosit pentru esofag, stomac şi pentru colon. La colon, noi facem profilaxie de 20 de ani, iar de acum putem face la esofag şi stomac, aici fiind întâlnite probleme agresive“, a susţinut Eftimie Miuţescu, şeful secţiei de Gastroenterologie a Spitalului Judeţean Arad.
Aradul – al treilea din ţară cu dotări în domeniu
Achiziţionarea aparatului face ca Aradul să fie al treilea oraş din ţară în care pot fi oferite astfel de servicii medicale. Practic, la Spitalul Judeţean, problemele de sănătate pot fi depistate îna­inte ca acestea să evolueze în cancer, când sunt mult mai greu sau chiar imposibil de tratat. „Asistăm la o premieră în medicina arădeană, după ce, Consiliul Judeţean a achiziţionat pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă un aparat modern de endoscopie. Menţionez că, în România acest tip de aparat mai există doar la Târgu Mureş şi Cluj, Aradul fiind al treilea oraş din ţară care a reuşit să deţină un astfel de aparat, de ultimă ge­neraţie care a costat Consiliul Judeţean 600.000 de lei, bani alocaţi din bugetul propriu. Din acest moment, putem spune că Spitalul Judeţean a intrat în circuitul spitalelor care deţine aparatură de înaltă performanţă. Sperăm că, tot ce am făcut şi ceea ce facem de acum înainte privind achiziţionarea de aparatură medicală să ajute mult pacienţii din Arad şi nu numai. Cu sigurnţă, acest aparat va avea adresabilitate şi pentru alte judeţe. Până acum, şapte milioane de euro sunt atrase prin diferite proiecte, şi încă două milioane de euro din fonduri europene“, a declarat Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.
Faptul că, în Arad există al treilea aparat de acest tip din ţară este cu atât mai important cu cât, în judeţ, incidenţa acestor tipuri de cancer este ridicată. Unul dintre zece pacienţi care decedează de cancer suferea de cancer co­lorectal. Depistate precoce, bolile pot fi tratate de chiar sută la sută. „În judeţul nostru, incidenţa cancerului de aceste tipuri este foarte mare, raportat la nivel de ţară. Important pentru arădeni este că, la ora ac­tuală, noi tratăm cancerul în stadii avansate, când şansele de supravieţuire sunt extrem de mici. Trebuie de asemenea să ştie că, prin depistarea leziunilor precanceroase, rata de succes este de sută la sută. (…) Putem să eliminăm endoscopic, prin rezecţie endoscopică in­clusiv cancerul în stadiu incipient. Din păcate, pentru că nu am avut susţinere, doar în ultimii ani am putut să ne dezvoltăm. Trebuie să depistăm cancerul înainte să ajungă în stadii foarte avansate“, a mai spus Eftimie Miuţescu, şeful secţiei de Gastroenterologie.
Până acum, Consiliul Judeţean a investit cinci milioane de euro în Spitalul Judeţean. Alte şapte milioane de euro sunt atrase prin diferite proiecte, şi încă două milioane de euro din fonduri europene.

Recomandările redacției