17
4

9
10 11 15 16 ok 1
240 de existență are Spitalul Municipal, iar momentul a fost marcat printr-un eveniment- dezvelirea unei plăci comemorative.

S-au strâns să marcheze cum se cuvine cei 240 de ani de atestare documentară, reprezentanți ai administrației județene, ai municipalități, ai Universității de Vest „Vasile Goldiș“, cadre medicale și foști angajați din sistemul medical. Evenimentul a debutat cu o slujbă religioasă oficiată IPS Timotei Seviciu, arhiepiscopul Aradului, împreună cu un sobor de preoți. Mai apoi a urmat dezvelirea plăcii comemorative de la intrarea în spital, actulmente secție a Spitalului Județean – „ „în memoria celor care au ctitorit acest lăcaș de sănătate“.

Mai apoi, atât reprezentanții spitalului, cât și autoritățile au ținut un discurs despre însemnătatea momentului, istoric, dar și proiecte de viitor. „Bazele spitalului ce în trecut se numea Spital public al Comitatului, au fost puse printr-un act fondator emis la în anul 1775, an în care începea Războiul de Independență a celor 13 colonii americane împotriva Imperiului englez“, a spus medicul Alexandru Dumnici. De asemenea, acesta in urma a mai spus că, în 1775, pentru construcția unității spitalicești, cetățenii și cei de la conducere au dechis au început o colectă de fonduri. Terenul pentru construcția spitalului a fost pus la dispoziție de către o persoană înstărită. Construcția unității în care a funcționat Spital Municipal a început în 1833 și a fost gata în 1836.

Președintele Consiliului Județean Arad, Nicolae Ioțcu a susținut: „Avem nevoie de un spital cu nivel înalt de dotare care să asigure furnizarea serviciilor medicale cu grad ridicat de complexitate, atât în interesul pacienţilor, cât şi al corpului medical. Consiliul Judeţean Arad a început să aplice această strategie începând cu anul 2010, prin preluarea în administrare a spitalului. A fost un pas firesc spre normalitate şi o resetare totală a orientării – strict şi exclusiv către comunitate. Dincolo de cifre, dotări, echipamente, clădiri și probleme sau rezolvări, acesta este argumentul supreme – să dăm în fiecare secundă o nouă şansă vieţii”.

Secțiile Spitalului Județean funcționează în subordinea Spitalului Clinic Județean de Urgență din 2011.

Recomandările redacției