Pentru arădeni, Arena ,,Francisc Neuman” reprezintă spațiul în care au șansa să trăiescă adrenalina fără de care viața nu mai este o plăcere. Fanii înfocați ai echipei UTA numesc acest loc ,,acasă”. Aceștia, dacă au posibilitatea de a vedea un meci și de a susține echipa Aradului, nu mai simt greutățile vieții, sunt chiar excitați dacă echipa orașului este câștigătoare. 

Povestea primului stadion de fotbal 

Construcția stadionului a început în 1940 și a ajuns să fie inaugurat pe 1 septembrie 1946, când s-a organizat meciul ITA – Ciocanul, unde rezultatul a fost 1-0. În vremea pespectivă, în ziarul ,,Adevărul” s-a scris despre acest stadion sportiv arădean că este cel mai frumos stadion din țară, cu peste 7.000 de locuri și gazon natural. 

De la construirea stadionului, până la demolarea acestuia, s-au realizat nenumărate schimbări estetice, care au reușit să modifice imaginea arenei. Cea mai semnificativă transformare a avut loc în anul 2006, când s-a voit dobândirea unei licențe pentru a putea organiza în incinta Stadionului ,,Francisc von Neuman” meciuri pentru Liga I.  

În decursul anilor, s-au investit sute de mii de euro în modernizarea arenei sportive. Modificările au constat în umplerea stadioanelor cu scaune, repararea structurilor de rezistență, vestiare noi, cameră de test antidoping și de prim ajutor, tunel de intrare a echipelor, sector VIP, o nouă instalație de sonorizare, sector media și tabelă electronică moderne, instalații pentru seară de 1.400 de lucși.  

Stadionul de fotbal a fost demolat în 2014 și s-a început construirea unui stadion mai mare și contemporan în locul fostei arene. 

Noul și actualul stadion de fotbal 

Lucrările pentru ridicarea noului Stadion ,,Francisc Neuman” au început în 2014 și au ajuns la sfârșit în 2020, deschizându-se pe 28 august în anul finalizării construcției. Locația găzduiește echipa de fotbal a Aradului, UTA, care face parte din Liga I.  

Arena ,,Francisc Neuman” este, conform clasamentului stadioanelor UEFA, un stadion de categoria a patra, care are o capacitate de peste 11.000 de locuri și este unul dintre cele mai moderne stadioane din România.  

Primul meci jucat pe arena proaspăt inaugurată s-a derulat fără spectatori din cauza pandemiei Covid-19, între UTA Arad și FC Voluntari, scorul final fiind egalitate, fără goluri.  

Omul al cărui nume îl poartă stadionul 

Baronul Francisc von Neuman a fost cel care a inițiat fotbalul profesionist arădean. La 25 de ani preia afacerea familiei, fabrica ITA, Industria Textilă Arădeană, care ulterior a devenit UTA, Uzina Textilă Arad.  

În 1945, fiind un mare pasionat de fotbal, înființează clubul ITA, iar în anul următor se finalizează construcția stadionului ITA. Pe atunci era cea mai frumosă arenă din România, fiind făcută după modelul stadionului echipei Arsenal din Londra, precis după comanda lui Francisc Neuman. 

 

 

Surse: 1. Wikipedia – Stadionul Francisc von Neuman (1946) – Uzina Textilă Arad – FC UTA Arad  

Lasă un răspuns

Recomandările redacției