În perioada 31.03.2024-13.04.2024 s-a desfășurat în Barcelos, Portugalia, prima mobilitate din cadrul Proiectului Erasmus+ pentru elevii Liceului Atanasie Marienescu din Lipova.

La această mobilitate, au participat 15 elevi din clasele a XI-a C , învățământ profesional (calificarea electrician exploatare joasă tensiune) și a XII-a C – profil tehnic (specializarea tehnician în instalații electrice).

Elevii au fost însoțiți de prof. Carmen-Mirela Butaciu și prof. Emilia-Camelia Pancu, iar activitățile din cadrul proiectului au fost monitorizate de către prof. Cristina-Andreea Ianculescu, directorul adjunct al instituției.

Pe parcursul celor două săptămâni, elevii au fost repartizați la instituțiile de primire, Ferreirolux – Comércio e Industria de Material Eléctrico, Jomasil Renovaveis și Enercraf – Soluções Energéticas, unde au efectuat stagiile de pregătire practică, sub îndrumarea unui tutore, dobândind competențe și abilități specifice domeniului lor de calificare, în vederea unei bune integrări pe piața muncii.

Elevii au beneficiat de condiții foarte bune de cazare și masă, precum și de sprijinul voluntarilor care activează în cadrul organizației intermediare Associação Intercultural Amigos da Mobilidade (AIAM) – partener în cadrul proiectului. În campusul Mobility Friends, participanții s-au bucurat de multe activități recreative, sportive și de socializare, alături de alte grupuri din Franța, Bulgaria, Polonia, Anglia, Germania și România, având ocazia să-și dezvolte competențele sociale, interculturale și lingvistice. Lărgirea orizontului cultural al participanților s-a realizat prin vizitele organizate în diferite orașe din regiunea de nord a Portugaliei: Barcelos, Arcos de Valdevez, Ponte de Lima, Guimarães, Braga și Porto.

A doua mobilitate din cadrul aceluiași proiect Erasmus+, s-a desfășurat în Granada, Spania, în perioada 21.04.2024 – 04.05.2024. Au participat 15 elevi din clasele a XI-a A și a XII-a A, profil real, specializarea matematică-informatică, însoțiți de profesoarele Silvia Hoza și Ronela Crihan, iar ca monitor, director prof. Lavinia Flueraș.

Activitățile practice în domeniul IT s-au desfășurat la firma Andagrananet S.L. din Granada sub îndrumarea unui tutore foarte dedicat și atent în implicarea tuturor participanților. Elevii au avut șansa să aplice cunoștințele teoretice în contexte practice. Temele abordate au inclus stilizarea paginilor HTML, programarea web și dezvoltarea website-urilor.

Activitățile culturale au constat în vizitarea regiunii Andaluzia din Spania: Granada și palatul Alhambra, Cordoba, Sevilla și Malaga. Programul a inclus vizite culturale care au permis elevilor să exploreze patrimoniul istoric și cultural al Granadei. Excursiile la Alhambra, Generalife, seara de flamenco și muzeul Biodome au fost puncte culminante ale călătoriei, oferind elevilor o perspectivă inedită asupra istoriei andaluze.

„În cadrul proiectului Erasmus+ în Granada, am avut ocazia de a îmbina dezvoltarea profesională cu o experiență culturală bogată. Pe plan profesional, am lucrat la o companie, specializată în dezvoltare web. În cadrul acestei practici, am avut ocazia să lucrez intensiv cu HTML și CSS, perfecționându-mi abilitățile de design și structurare a paginilor web. Am lucrat într-un mediu multicultural, interacționând cu colegii și tutorele. Aceasta mi-a oferit o perspectivă nouă asupra modului de lucru în echipă și mi-a îmbunătățit abilitățile de comunicare în limba engleză. Din punct de vedere cultural, Granada și excursiile în alte orașe au fost minunate. Vizitele la Malaga, Cordoba și Sevilla au reprezentat o experiență uluitoare, am vizitat grădinile din Alhambra, biodomul din Granada, catedralele din fiecare oraș”, este mesajul elevei Ioana Rebeca Varga , clasa a XII-a A.

”Stagiul de formare profesională este recunoscut şi validat prin certificatele Europass Mobility, contribuind la formare unor portofolii solide ale viitorilor absolvenţi, apreciate pe piaţa europeană a muncii. În acelaşi timp, proiectul a permis participanţilor descoperirea de noi motivaţii pentru a-şi continua formarea profesională. La nivelul instituției noastre, acest proiect înseamnă deschiderea către un profil de învățare european.  Erasmus+ este o poveste despre oameni, locuri și experiențe de învățare, iar acest proiect, cu siguranță, a schimbat viziunea elevilor noștri asupra lumii”, transmit reprezentanții Liceului Atanasie Marienescu.

Recomandările redacției