Fostul psihiatru al armatei americane Nidal Hasan a fost condamnat la moarte miercuri pentru uciderea a 13 persoane în 2009 la baza militară Fort Hood din Texas /sudul Statelor Unite/, a anunţat preşedintele juriului.

Cei treisprezece membri ai juriului militar, reuniţi în curte marţială la aceeaşi bază a armatei, au decis în unanimitate condamnarea la pedeapsa capitală a lui Nidal Hasan, după patru ore de deliberări.

Un colonel, al cărui nume nu a fost dezvăluit şi care a prezidat juriul, a anunţat de asemenea excluderea din armată a condamnatului şi pierderea tuturor remuneraţiilor.

Săptămâna trecută, juriul l-a găsit vinovat de 45 de capete de acuzare, aminteşte AFP.

Potrivit fostei sale echipe de apărare, pe care el a recuzat-o, Nidal Hasan voia să primească pedeapsa cu moartea.

De-a lungul procesului, început la 6 august, acuzatul, care şi-a asigurat singur apărarea, a refuzat să cheme martori, nu a contestat niciunul din cei 89 de martori citaţi de acuzare, nu a furnizat niciun element care să-i permită să pledeze pentru circumstanţe atenuante şi s-a mulţumit să facă doar o singură afirmaţie în faţa juriului: „Eu sunt cel care a tras”.

El este primul militar condamnat la pedeapsa cu moartea după 2005, când fostul sergent Hasan Akbar a fost condamnat la moarte pentru uciderea a doi soldaţi într-un atac cu grenadă în Kuweit în 2003. Un apel pentru tulburări psihice este încă în curs.

Dacă Nidal Hasan este executat, aceasta va fi prima execuţie a unui militar din ultimii 52 de ani, potrivit presei din SUA. Execuţiile de soldaţi în Statele Unite sunt rare, deoarece necesită aprobare prezidenţială.

Considerat un „lup singuratic” al Al Qaida, Hasan a recunoscut de mai multe ori că a ucis 12 soldaţi şi un civil, şi a rănit zeci de alte persoane la Fort Hood pe 5 noiembrie 2009, în scopul de a-i împiedica pe soldaţi să participe la un război considerat de el „ilegal” în Afganistan şi Irak.

Procurorul militar Steven Henricks a declarat că Hasan, care urma să fie trimis în Afganistan, credea că îşi îndeplineşte „datoria de a ucide /în numele/ jihadului”.

 

 

(AS – editor: Sorin Calciu)

 

Recomandările redacției