Guvernul suedez plănuiește să majoreze alocația de repatriere pentru imigranții care doresc să părăsească Suedia, oferindu-le până la 30.000 de euro (aproximativ 350.000 de coroane suedeze) începând cu anul 2026. Propunerea vine în contextul unei schimbări semnificative în politica de migrație a țării, care până de curând era considerată o destinație favorabilă pentru refugiați.

Ministrul Migrației, Johan Forssell, a declarat că această măsură este destinată celor care nu reușesc să se integreze în societatea suedeză și care „nu se simt bine” în Suedia. Forssell a subliniat că guvernul face „noi pași în reorientarea politicii privind migrația”, încercând să răspundă provocărilor legate de integrarea imigranților.

În prezent, alocația de repatriere este mult mai mică, ajungând la maximum 10.000 de coroane pentru un adult, 5.000 pentru un copil și 40.000 pentru o familie. Măsura propusă vizează încurajarea întoarcerii în țările de origine a celor care nu reușesc să se adapteze la viața din Suedia, într-un context în care țara a găzduit un număr mare de refugiați în ultimele decenii, proveniți din zone de conflict precum fosta Iugoslavie, Siria, Afganistan, Somalia, Iran și Irak.

Raportul comandat de Guvern în august avertiza că o astfel de măsură ar putea fi ineficientă din punct de vedere al costurilor. Cu toate acestea, în contextul în care numărul celor care părăsesc Suedia urmează să depășească pentru prima dată în 50 de ani pe cel al noilor imigranți, Guvernul pare determinat să reducă migrația prin mijloace financiare.

Această inițiativă vine după ce premierul Ulf Kristersson a format în 2022 o coaliție guvernamentală cu sprijinul partidului Democrații Suediei (SD), care promovează politici stricte în domeniul migrației.

sursa digi 24

Recomandările redacției