Suprafața totală a terenului agricol din județul Arad, pe anul 2022, pentru care s-a solicitat plată de la APIA este de 371.688,51 hectare. Suma totală a subvențiilor este de 105.577.026 euro. Suntem pe locul șase în țară în ceea ce privește valoarea subvențiilor.

În același timp, județul Arad dispune de un total de 67.952 hectare de pășune. Nici aici suma alocată pentru subvenții nu a fost mică, alocându-se minim 11 milioane de euro.

La nivel național, conform unui calcul simplu, mai mult de jumătate de miliard de euro ajunge în plata subvențiilor pentru pășune. Suma nu doar că este exagerată, în condițiile în care banii puteau fi folosiți mai cumpătat sau îndreptați spre alte ramuri ale agriculturii care sunt neglijate, cum ar fi legumicultura, ori să nu mai vorbim de pomicultură. Culturi cu mult mai eficiente decât o simplă pășune.

Banii aruncați pe pășuni nu reflectă nici modul în care au evoluat lucrurile în acest domeniu. Subvențiile pe pășuni sunt exagerate, în condițiile în care efectivul de oi a scăzut simțitor raportat la ultimele decenii. Nu mai vorbim de efectivul de vaci, care în unele zone a dispărut pur și simplu.

În ceea ce privește composesoratele, avem un număr de 60 în județul Arad. Subvenția se calculează identic cu cea pentru pășune: 96 euro pe 1 hectar; se adaugă 59 de euro pe 1 hectar (plată pentru practici benefice pentru climă și mediu); se mai adaugă și plata redistributivă – de la 1 la 5 hectare = 5 euro pe 1 hectar; de la 5 la 30 hectare = 49 de euro pe 1 hectar.

Numărul de hectare neînsămânțate: din primăvară până acum: 18.747 hectare.

Recomandările redacției