Legea antirisipă va obliga supermarketurile, cantinele şi restaurantele să vândă produsele la prețuri reduse, să le doneze, să le transforme în compost sau în hrană pentru animale în caz contrar riscă amenzi pe până la 20.000 de lei.
Astfel, magazinele şi restaurantele sunt obligate să vândă la preţ redus produsele aproape de expirare sau să le doneze, conform noii legi adoptate în Parlament.
Regulile vizează doar comerţul, nu şi gospodăriile. Fiecare român aruncă, anual, la tomberon mâncare în valoare de 5.000 de lei.
În România, peste 2,5 milioane de tone de mâncare ajung la gunoi anual. Asta înseamnă că fiecare dintre noi aruncăm, în medie, 70 de kilograme de mâncare într- un an. Alte tone de mâncare se pierd la nivelul producţiei şi distribuţiei.
Magazinele care nu se conformează riscă amenzi de până la 20.000 de lei.
La un restaurant se pierde zilnic până la 5% din mâncarea gătită, la cantine se aruncă chiar și 15%, conform datelor din piaţă.
Multe supermarketuri oferă deja produsele care se apropie de expirare la preţuri speciale.
Conform statisticilor 49% din mâncarea aruncată vine din casele românilor iar din industria alimentară 37%.