Plecarea lui David Miculescu la FCSB n-a lăsat UTA descoperită doar din punct de vedere al marcatorului ci și din perspectiva jucătorului „under 21“ pe care fiecare echipă trebuie să îl aibă obligatoriu 90 de minute pe teren. În ultimele 5 partide, Raul Șteau și Damian Isac au fost jucătorii din această categorie, care au fost introduși cu schimbul în teren de Ilie Poenaru, alegeri logice dacă ne gândim că amândoi au deja destule meciuri la nivelul primului eșalon. Până acum însă niciunul dintre ei nu a impresionat. Isac pare destul de temător după accidentarea care l-a ținut departe de gazon timp de mai multe săptămâni în această primăvară, în timp ce Raul Șteau arată determinare și chiar unele realizări atunci când e folosit în mijlocul terenului, dar în banda dreaptă, acolo unde este trimis cu precădere de antrenor, nu demonstrează că ar avea calități compatibile cu acel post (viteză, dribling); cel puțin nu încă.

Ținând cont de aceste aspecte fanii au început tot mai insistent să ceară încercarea și a unor alte variante, mai ales că UTA are în lotul lărgit și alți jucători eligibili pentru categoria „under 21“: Mociu, Maxim, Cibi, Negoescu sau Rareș Pop. Poenaru însă cere răbdare din partea fanilor vis-a-vis de Isac și de Șteau și de asemenea, explică de ce nu le-a acordat celorlalți nicio șansă până acum în acest campionat: „Și Miculescu a avut nevoie de o perioadă lungă de adaptare la rigorile ligii 1. După doi ani de adaptare era normal să aibă cifre și realizări, pentru că are calitate. Asta se întâmplă și cu Isac, cu Șteau. Lumea nu are răbdare cu mine, eu nu am răbdare cu seniori dar cu acești jucători sunt obligat să am răbdare. Toată lumea vehiculează nume de jucători pe care-i avem în Academie și în lotul lărgit al primei echipe, dar una este să joci la juniori și alta la Liga 1. Nu este ușor să integrezi un copil. Trebuie să ai răbdare cu ei și să nu-i bagi pe un fond de presiune. Dacă faci asta riști să greșească, să fie apăsați de asta și să îi pierzi. Pe ei trebuie să-i bagi pe un fond de joc bun al tău și când ai rezultate.“

Cele mai multe discuții le suscită nefolosirea lui Claudiu Negoescu, jucător care a impresionat în meciurile amicale din cantonamentul estival. La Rogla, „Nego“ a luat ochii prin dinamismul, tupeul pozitiv și explozia pe care le-a adus în jocul echipei, de fiecare dată când a intrat după pauză, factori de care UTA n-a avut parte în ultima perioadă, când jucătorii veniți de pe bancă n-au adus aproape în niciun  meci plusul așteptat de fani și antrenor, evident. De curând, într-o intervenție telefonică în emisiunea „Glasul Tribunei“ de la TV Arad, Ilie Poenaru a detaliat situația jucătorului pe care mulți suporteri îl vor în teren: „Negoescu e un băiat bun, cu multe calități dar mai are de muncit. Toată lumea se întreabă de ce nu joacă Negoescu, dar nimeni nu se întreabă de ce Negoescu n-a jucat anul trecut la Metaloglobus în Liga 2. În acest moment, Șteau are mult mai multă experiență de Liga 1 acumulată și de aceea m-am bazat pe el. Dar va veni și rândul lui Negoescu, așa cum va veni și rândul lui Rareș Pop, un copil care îmi place mult.“

S-ar putea ca cei doi menționați să își primească șansele chiar în următoarele două etape, având în vedere că Raul Șteau este accidentat. Cel mai probabil Isac va fi titularizat dar în cazul unei evoluții mai slabe, a unor probleme fizice sau chiar a unor necesități tactice, Negoescu și Pop trebuie să fie gata să profite de șansa mult așteptată. Poenaru chiar a declarat ieri că nu îi este frică să joace cu niciunul dintre ei, așa cum nu i-ar fi frică să îl introducă nici pe portarul Mociu, lucru care rămâne de demonstrat.

Cert este că, până acum, în privința promovării tinerilor, Ilie Poenaru are de recuperat față de predecesorii săi, Laszlo Balint și Ionuț Badea. Iar dacă în cazul primului există argumentul valabil că regulamentul prevedea ca fiecare echipă să înceapă meciurile cu doi jucători „under 21“ (regulă pe care însă Balint n-o „fenta“ precum alți antrenori scoțând unul dintre ei în primele minute ale partidei), Badea chiar a avut curaj să

„debuteze“ jucători ca Pătlăgică, Cibi, Hrezdac sau Rareș Pop, deși nu stătea grozav din punct de vedere al rezultatelor, jocului sau obiectivului. Iar în cazul lui Pop, să ne aducem aminte că acesta a primit primele sale minute într-un meci din deplasare cu FC U. Craiova 1948, când echipa sa era condusă; iar intrarea sa chiar era să-i aducă UTA-ei egalarea. Așadar, întrebarea dacă nu cumva Ilie Poenaru este prea protector cu niște puști care poate au mai multă tărie de caracter decât crede, este una care merită pusă.

(foto: uta-arad.ro)

Recomandările redacției