cainiChiar dacă nu am avut parte de o dramă precum cea a copilului omorât la Bucureşti, nici arădenii nu pot să stea prea liniştiţi din cauza câinilor fără stăpân sau a celor lăsaţi pe străzi, în voia lor. Aproape 700 de victime au ajuns la Secţia Boli Infecţioase a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad numai în acest an, fiind muşcate de câini.
În cel mai mare pericol se află copiii, urmaţi de persoanele în vârstă. Conform medicilor arădeni, muşcătura de câine nu provoacă doar leziuni corporale, ci şi leziuni psihologice, cum ar fi şocul post traumatic. După un eveniment teribil, cum ar fi muşcătura de câine, o persoană nu se simte, şi nu se comportă în mod normal, poate apărea depresia, starea de nervozitate, frică.
Copiii şi adolescenţii expuşi la un eveniment traumatic, răspund în mod diferit. Astfel, copii mici, până la 5 ani, au reacţii de teamă de a fi separaţi de mamă, plâng, sunt extrem de agitaţi. Pe lângă prejudiciul emoţional, o victimă a muşcăturii de câine poate suferi şi leziuni traumatice, prin ruperea ţesuturilor şi prin introducerea în organism, prin saliva câinelui, a unor germeni care pot genera boli grave (turbare – rabie, febra zgârieturii, spirochetoza ictero-hemoragica, febra muşcăturii de şobo­lan, hepatită B, tetanosul germeni microbieni de tip Salmonella, Pasteurella, Pasteureloza, Leptospira, Toxocaroza, Toxoplasmoza,etc).
„Tratamentul plăgilor muşcate constă în spălarea şi dezinfectarea plăgilor, urmate de pansarea leziunii, iar apoi se face profilaxia tetanosului. Ca primă măsură este obligatorie spălarea plăgii măcar cu apă şi săpun pentru a îndepărta saliva animalului. Este foarte important consultul unui medic cât mai repede, precum şi punerea sub supraveghere a animalului. Medicul va hotărî necesitatea administrării vaccinului antirabic“, susţin medicii.
Virusul rabic afectează sistemul nervos central, provocând encefalopatie, şi chiar moartea. Simptomatologia este nespecifică, constând în febră, dureri de cap, stare de rău general. În lipsa administrării vacinului, simptomele se agravează şi pot să includă insomnie, anxietate, confuzie, halucinaţii, dificultăţi de înghiţire, hipersalivaţie şi hidrofobie (frică de apă), culminând cu moartea pacientului în câteva zile.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției