În perioada 16-18 mai 2024, Palatul Copiilor Arad împreună cu filiala Clubul Copiilor Pecica a organizat cea de-a zecea ediție a Concursului Regional Interdisciplinar „Știința ca o joacă”, concurs cuprins în Calendarul Proiectelor de Educație Extrașcolară Regionale și Interjudețene, anul școlar 2023-2024, Nr. 24953/01.02.2024, poziția 54. Echipa de proiect a fost compusă din prof. dr. Alina Lazăr și prof. Lidia Both, iar concursul s-a desfășurat direct și online pe secțiunile matematică distractivă și științele naturii, direct pentru secțiunea de abilități practice și indirect pentru secțiunea dedicată prezentărilor multimedia cu tema Transalpina sau Transfăgărășan? – destinație de vacanță?

Concursul a debutat joi, 16 mai, cu formatul online, când au susținut proba elevii calificați la etapa județeană ”Vreau să fiu cercetător” la secțiunile matematică distractivă și științele naturii, din țară și din Republica Moldova. Organizatorii concursului au programat o ședință Google Meet, dorind astfel să le ofere profesorilor coordonatori și de asemenea participanților, posibilitatea observării în timp real a modului în care s-a derulat concursul la nivelul instituțiilor participante.

Cu ajutorul partenerilor de la Liceul Tehnologic de Construcții și Protecția Mediului Arad, am organizat vineri, 17 mai, concursul direct pe secțiunile de științele naturii și matematică distractivă, concurs la care au participat 433 elevi din județul Arad, de la următoarele unități de învățământ: Palatul Copiilor Arad, Clubul Copiilor Pecica, Colegiul Național „Vasile Goldiș” Arad, Liceul Teologic Penticostal Arad, Liceul Tehnologic de Construcții și Protecția Mediului Arad, Liceul cu Program Sportiv Arad, Școala Gimnazială „Lazăr Tâmpa” Almaș, Școala Gimnazială „Aron Cotruș” Arad, Școala Gimnazială „Aurel Vlaicu” Arad, Școala Gimnazială „Avram Iancu” Arad, Școala Gimnazială „Caius Iacob” Arad, Școala Gimnazială „Episcop Ioan Mețianu” Arad și Școala Gimnazială „Iosif Moldovan” Arad. Echipa de organizare a avut un sprijin real din partea voluntarilor și a colegilor din instituțiile partenere, cu fiecare ediție devenim mai buni și mai conștienți de necesitatea creării unui mediu prielnic desfășurării concursului pentru copii.

Sâmbătă, 18 mai, la sediul Palatului Copiilor s-a organizat în format hibrid, cu participare directă și online prin intermediul aplicației Google Meet, workshop-ul cu tema Ecologie, sustenabilitate, fashion – direcții de urmat în creațiile handmade, la care au participat cadre didactice și copii calificați la secțiunea de abilități practice. În cadrul workshop-ului au fost prezentate tehnici de lucru cu materiale reciclabile, pe care elevii participanți au trebuit să le aplice în cadrul concursului de abilități practice, atât cei prezenți fizic, cât și cei din online. Trecerea de la workshop la atmosfera de concurs s-a făcut prin intermediul unui recital de pian și muzică ușoară, susținut de elevii care frecventează cercurile de Pian și Canto din cadrul instituției organizatoare. Atmosfera creată de micii artiști s-a dorit a fi un premiu pentru cei 10 ani de concurs, de activități dedicate științelor și dezvoltării personale ale copiilor.

La activitatea desfășurată în acest an școlar, au participat 2047 elevi, din 87 școli, coordonați de 167 de profesori din învățământul formal și extrașcolar, din 27 de județe ale țării: Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Ialomița, Maramureș, Neamț, Olt, Sălaj, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vâlcea, Vrancea, Vaslui, dar și din București și Republica Moldova.

Bugetul alocat acestui concurs a fost de 5683 lei, a provenit din sponsorizări (1562 lei) și din surse proprii (4121 lei), a fost folosit pentru achiziționarea produselor de birotică și a cartușelor pentru imprimantă necesare pentru listarea fișelor de lucru și a diplomelor, achiziționarea de materiale pentru bricolaj și accesorii necesare probei de abilități practic, și pentru achitarea taxelor poștale aferente expedierii diplomelor și adeverințelor pentru profesorii coordonatori.

Numărul mare de participanți din 65% din județele țării, calificați în urma participării al etapa județeană, colaborarea cu I.P.L.T „Ștefan Vodă” și I.P.G. „Ștefan Ciobanu” din Republica Moldova și ajutorul acordat de colegii din instituție și de partenerii de la Liceul Tehnologic de Construcții și Protecția Mediului Arad, diversificarea tematicilor la secțiunile de PowerPoint și de abilități practice, ne dau încrederea că acest concurs va ajunge la cât mai multe ediții.

Comisia de organizare,

Prof. dr. Alina Lazăr

Prof. Lidia Both

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției