• Echipele APIA – muncă la foc continuu.
  • Vor fi făcute verificări până în octombrie.
  • Sancțiunile sunt drastice.

De ce le este frică nu scapă! – aviz fermierilor care vor să facă șmecherii, pentru subvenții. Controalele în teren au început, func­ționarii APIA urmând să verifice sute de ferme.
La începutul acestei luni, Agen­ția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) a comunicat în teritoriu eșantioanele de control pentru campania 2018, campanie pentru care depunerea cererilor de plată s-a încheiat pe 16 mai. Peste 400 de ferme din județ vor fi controlate de APIA în perioada următoare. În toată țara, fermierii vor fi controlați atât clasic, cât și prin teledetecție.
Fermierii care încearcă să treacă în cererile depuse la APIA suprafețe mult mai mari decât cele cultivate în realitate se aleg cu sancțiuni drastice. Agricultorii care au făcut fals în declarații vor fi penalizați și excluși de la plata subvențiilor în anii următori – măsuri cunoscute ca sancțiuni multianuale. În cazuri extreme, pen­- tru nereguli mari, agricultorul riscă chiar și dosar penal.
Echipele APIA, pe în teren
APIA a dat start controalelor în scurt timp, astfel că deja, zeci de agricultori care au primit subvenții pe suprafață s-au trezit cu funcționarii acasă. Pentru angajații agenției, această perioadă a anului este extrem de încărcată, pentru că volumul de muncă este mare. Un număr de opt echipe ale APIA Arad se ocupă de controale și pentru că este mult de muncă a fost nevoie de puțin ajutor în plus. Pentru controale, instituțiile au la dispoziție tehnologie specializată, menită să eficientizeze munca și să elimine pe cât posibil erorile. În multe județe au fost foarte multe suprapuneri de terenuri (aceeași parcelă a fost declarată și de unii și de alții la APIA), astfel că verificările atente sunt esențiale. „Controalele au început deja și se vor încheia la începutul lunii octombrie. După încheierea controalelor avem la dispoziție două săptămâni pentru realizarea rapoartelor. Ne-am organizat bine și avem opt echipe pentru controale. S-au alăturat două persoane de la Direcția Agricolă pentru a ne fi mai ușor. Față de alte județe, în care a fost nevoie de personal în plus prin detașare din alte județe, APIA Arad nu are astfel de probleme. Nu am cerut ajutor din exterior și de asemenea ne-am decis să ne concentrăm doar pe județul nostru. De altfel este mult de muncă la noi. Avem o echipă tânără și profesionistă și folosim tehnologie de ultimă generație, tehnologie care după cum se știe, a înlocuit vechile măsuri. Avem imagini aproape în timp real din teren, astfel că erorile pot fi evitate”, susține Alin Stelian Triponescu, directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură Arad.
Angajatii Serviciului Controale pe teren efectuează verificări clasice pe teren la fermierii care au solicitat sprijin financiar în campania 2018 în baza cererii unice de plata, iar numărul fermelor de controlat în total este de 485. „Un număr de 24.039 parcele vor fi controlate în această campanie. Controlul pe teren a fost demarat la data de 13 iulie 2018 iar, până în prezent au fost verificate un număr de 55 de ferme cumuland 2.130 parcele”, susține Alexandru Bor­cea, consilier juridic în cadrul APIA Arad.
Sancțiuni drastice pentru suprafețe fictive
Tendințele fermierilor de a declara la APIA suprafețe mai mari decât cele cultivate de ei în realitate, adică tentativele de fraudare a subvențiilor provenite din fonduri europene există în continuare. Dar măsurile exigente luate de APIA au făcut ca aceste tendințe să se diminueze în ultimii ani. Practic, știind că vor fi trași la răspundere, agricultorii se tem să comită nereguli.
În cazul în care fermierii declară la APIA că au o suprafață cultivată cu anumite culturi, iar la control se constată că nu există acea cultură înființată, ei sunt sancționați proporțional cu subvenția, raportat la numărul de hectare care nu există din acea cultură. „Suprafața pe care nu o găsesc controlorii pe teren este respinsă la plată. Riscă excludere de la plată și sanc­țiuni. De exemplu, la 50 la sută din suprafața totală de teren, excluderea de la plată este pe trei ani și se dau și sancțiuni multianuale”, susține consilierul Alexandru Borcea. În cazuri mai puțin întâlnite, agricultorii se pot alege cu dosar penal.
Când beneficiezi de bani ne­ram­bursabili trebuie să fii cinstit și să îți declari exact cât cultivi și ce cultivi.

Recomandările redacției