În cadrul proiectului Casa Verde, Guvernul a lansat o ofertă de finanţare pentru persoanele fizice şi juridice care vor să-şi înlocuiască sistemele actuale de încălzire cu altele, ecologice, bazate pe energie regenerabilă, neconvenţională, sau să-şi construiască astfel de sisteme noi. Depunerea solicitărilor de finanţare a început ieri dimineaţă. Iniţiativa guvernamentală a înregistrat un succes uriaş, deloc scontat, astfel că agenţiile de protecţie a mediului din întreaga ţară s-au trezit ieri dimineaţă luate cu asalt, Agenţia pentru Protecţia Mediului Arad nefăcând excepţie de la fenomen.
Dornici „să prindă” finanţarea guvernamentală, foarte mulţi au venit la APM Arad încă de duminică dimineaţă. Cum numărul celor care veneau în sfânta duminică la sfânta finanţare sporea, oamenii au decis să facă o listă cu ordinea prezentării, listă pe baza căreia să se intre în dimineaţa următoare la depus solicitările de finanţare.
De teama pierderii rândului, unii nici n-au mai plecat acasă, ci au dormit acolo, în faţa APM, în maşini sau cum au putut.
Au venit jandarmii şi Poliţia Locală
Ieri dimineaţă, deşi se făcuse listă de ordine, tot au izbucnit certuri, astfel că a fost cerută asistenţa jandarmilor şi a Poliţiei Locale. La momentul documentării noastre (ieri, la orele 11,15), situaţia se calmase pe deplin, trei poliţişti locali asigurând ordinea şi disciplina la intrarea în instituţie.
APM Arad nu s-a mai confruntat cu un asemenea aflux de solicitanţi, iar conducerea instituţiei „s-a pliat” pe voinţa oamenilor, astfel că s-au emis bonuri de ordine strict conforme cu lista întocmită de solicitanţi în ordinea sosirii lor. „Afluenţa este oarecum surprinzătoare, mai ales faptul că oamenii au venit cu o zi înainte pentru a prinde un loc. La deschiderea programului au apărut şi inevitabilele tensiuni, însă spiritele s-au calmat. Am emis bonuri de ordine nu fiindcă am vrut noi, ci fiindcă aşa au cerut oamenii, şi le-am emis respectând chiar lista pe care ei înşişi o făcuseră. În total au fost emise 350 de bonuri de ordine, însă fondurile alocate Aradului sunt de 1.284.000 de lei şi vor acoperi circa 200 de solicitări, ceea ce înseamnă că aproape 150 de solicitanţi nu vor prinde finanţare. Oricum, procesarea cererilor se face concomitent cu scăderea aferentă din fondurile alocate, deci ştim exact valoarea fondului rămas după fiecare cerere procesată. Astfel, după ultima cerere procesată vom şti instantaneu că fondurile s-au alocat în totalitate, deci procesarea suplimentară a unei cereri fără a exista acoperirea necesară de finanţare este exclusă. Până la ora aceasta (ieri, la orele 15,15, n. n.), s-au procesat 80 de cereri. În acest ritm, s-ar putea ca mâine (azi, n. n.), fondurile să se epuizeze. Oricum ar fi, apreciez că cel mai târziu miercuri (mâine, n. n.), întregul proces va fi încheiat şi întreaga alocare guvernamentală va fi distribuită pe solicitări depuse”, ne-a declarat Dana Dănoiu, directoare executivă a APM Arad.
La întrebarea noastră legată de respectarea ordinii de înscriere pe listă, Dana Dănoiu ne-a răspuns că ordinea s-a respectat şi se respectă şi că nu s-a admis nici o excepţie în sensul „trecerii peste rând” a vreunui solicitant, fapt recunoscut şi de cei prezenţi în faţa APM în timpul documentării.
Dat fiind că iniţiativa guvernamentală a fost un succes indiscutabil, am întrebat dacă există indicii că executivul va suplimenta alocările pentru acest proiect, însă directoarea executivă ne-a comunicat că nu are cunoştinţă despre vreo astfel de intenţie.

Recomandările redacției