Ziua Mondială a Sănătăţii vine, în acest an, cu un mesaj puternic, mai ales de la pacienţi: Sănătatea Mea, Dreptul meu.
În România acest drept este încălcat de multe ori, astfel că am ajuns ţara cu a treia cea mai scăzută speranţă de viaţă din Uniunea Europeană.
Una din cauze este subfinanţarea sistemului medical. Peste 30 de organizaţii şi asociaţii de pacienţi cer autorităţilor să ia atitudine şi măsuri comcrete: 9% din PIB pentru Sănătate ne-ar apropia de o ţară europeană civilizată.
Ultimii ani ne-au arătat că sănătatea în România a ajuns să fie mai mult un privilegiu, decât un drept garantat de Constituţie. Asociaţiile de pacienţi spun că bolnavul oriunde merge se loveşte de lipsuri, de la medici la medicamente.
Problemele din Sănătate sunt din ce în ce mai numeroase
Rozalina Lăpădatu, preşedinte Asociaţia Pacienţilor cu Boli Autoimune: De multe ori, atunci când vine vorba de alocarea fondurilor, sănătatea este privită în mod greşit ca o cheltuială. Nu. Sănătatea este o investiţie şi este un drept.
Ultimele studii arată că 99% din români consideră că sănătatea ar trebui să fie o prioritate pentru autorităţi. Cu toate acestea, resursele sunt încă limitate, de la farmacie până la spital.
Peste 30 de organizaţii cer o finanţare de 9% din PIB pentru sistemul de sănătate
Cele peste 30 de organizaţii şi asociaţii de pacienţi care şi-au unit eforturile în campanie Votez pentru Sănătate, cer o finanţare de 9% din PIB, nu 6 ca în prezent.
Radu Gănescu preşedinte COPAC: Le cerem o finanţare corectă, de multe ori discutăm de o subfinanţare a sistemului de sănătate, dar hai să le cerem autorităţilor să calculeze unde se duc banii, ce se întâmplă cu banii care sunt în sistemul de sănătate şi cum pot finanţa la un nivel european.
Medicii fac eforturi pentru a rezista în sistem şi a-l face bine. Şi strategia funcţionează. Acelaşi lucru îl cer şi autorităţilor.
Claudiu Stoicescu. medic primar cardiologie intervenţională: Fiecare om care se găseşte într-un anumit loc, să-l sfinţească, să facă cel mai bun lucru care poate fi făcut acolo pentru pacientul lui. Dacă toţi facem mici zone de impact în sistemul respectiv, sistemul va începe să funcţioneze, zic eu, altfel.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii recunoaşte că dreptul la servicii de calitate pentru români este uneori încălcat
Caroline Clarinval, şefa OMS România: „Sănătatea Mea, Dreptul Meu” îşi propune să se asigure că noi toţi suntem egali şi că, la nivel de societate, toţi avem acelaşi drept la sănătate. Asta nu înseamnă neapărat că accesul la servicii este mereu aşa cum vrem noi să fie. Uneori uităm cât de scump este un anumit tratament. Uneori uităm de pregătirile care trebuie făcute pentru administrarea unui tratament.
Autorităţile din sănătate cred că tratamentul sistemic poate începe cu adevărat abia după ce vom avea o finanţare de 9% din PIB, un start esenţial pentru adevăratele reforme.
Sursa Observator.ro