Momente unice au fost imortalizate în Arad, în urmă cu zeci de ani. Mândrie, nostalgie și interes – asta vor trezi zecile de imagini de colecție din secolul trecut, ce vor fi puse la dispoziția publicului interesat. Cine nu vrea să vadă cum arăta Aradul de altădată?

„Suvenir Arad“ – așa se numește proiectul ce va fi prezenat la început de săptămână, de reprezentanții Complexului Muzeal și care cuprinde colecția de imagini și nu numai. Proiectul cultural este dezvoltat cu sprijinul Complexului Muzeal Arad, în cadrul programului Centenarul Marii Uniri, inițiat și finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Suvenir Arad este un proiect cultural construit în jurul unei selecții de fotografii și filme din perioada 1860-1919, aflate în colecția Complexului Muzeal Arad. Proiectul Suvenir Arad conține un set de 50 de cartoline (200 de imagini), o cronologie a Aradului în format carte, o hartă din 1752, o aplicație de realitate augmentată, un website www.suvenirarad.ro și o expoziție multimedia în sala kinema ikon de la Muzeul de Artă din Arad: proiecții video și diapozitive, cutii luminoase, instalație interactivă.

Aplicație de realitate augmentată

Aplicația AR (descărcabilă de pe App Store sau Google Play) aduce câteva informații suplimentare. Cu ajutorul realității augmentate, utilizatorul poate urmări un traseu în oraș pentru a viziona un film din 1913 realizat în zona teatrului sau pentru a compara imaginea de acum a Palatului cultural cu imagini din secolul trecut, cu planurile de construcție. În cutia suvenir se găsesc 50 de cartoline cu imagini din arhiva muzeului. Cu ajutorul aplicației se pot scana cartolinele pentru a afla date despre clădiri și arhitecți“, au explicat reprezentanți ai Complexului Muzeal.

Proiectul va fi prezentat luni, de reprezentanții Consiliului Judeșean și ai Complexului Muzeal. Pentru arădeni însă, expoziția Suvenir Arad va fi prezentată la Muzeul de Artă din Arad/sala kinema ikon din strada Gheorghe Popa de Teiuș 2-4, etaj II, marți, 26 februarie, de la orele 18.00. Expoziția este deschisă până în 31 martie, iar intrarea este liberă.

Recomandările redacției