Atâta viață, în timp atât de scurt, nu am mai trăit până acum niciodată. (Gabrielle, clasa a X-a)

Eu nu am mai fost la teatru până acum, dar dacă e așa cum ați prezentat voi azi la noi la școală, sigur o merg de acum înainte. (Ana, clasa a XI-a)

Atât de tare m-am emoționat la acest spectacol, încât simt că îmi vine să vă iau în brațe pe fiecare dintre voi, cei care ați jucat în fața noastră. (Maria, clasa a XI-a)

Acestea sunt doar câteva dintre reacțiile adolescenților timișoreni care au vizionat spectacolul boyz and girlz, un demers teatral realizat de Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad, împreună cu Teatrul German de Stat și Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara.

 

„Este vorba despre o montare a unui text semnat de Sînziana Keonig, o poveste despre tineri rătăciți care încearcă să-și găsească drumul în lumea haotică în care trăiesc. Acest spectacol, care face parte dintr-un proiect mai amplu, intitulat „Relații. Reacții, Reflecții”, a avut parte de un adevărat maraton de 20 de reprezentații în 11 licee, în fața a peste 1100 de tineri. Fiecare reprezentație a fost urmată de discuții interesante și de multe ori foarte emoționante, între tinerii spectatori și echipa artistică, dar și cu psihologi și consilieri școlari. Încărcătura emoțională a fost una foarte puternică la fiecare spectacol în parte, semn că mesajul nostru a ajuns acolo unde trebuie. – declară Bogdan Costea, manager al Teatrului Clasic„ Ioan Slavici”

 

Spectacolul, în regia lui Ármin Ricz și scenografia Irinei Chirilă, i-a adus în fața tinerilor spectatori pe Yannick Becker (de la Teatrul German de Stat Timișoara), Vadász Bernadett și Éder Enikő (de la Teatrul Maghiar „Csiky Gergely” Timișoara) și Andrei Elek, Ioan Peter, Iulia Pop Dragoș, Oana Kun și Robert Pavicsits (de la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad). Dramaturgia de scenă poartă semnătura lui Mark-Cristopher Demeter, în vreme ce regia tehnică a fost asigurată de Cosmin Blaga.

 

„Demersul teatral conținut în proiectul „Relații. Reacții. Reflecții” a mai cuprins și două reprezentații cu sala plină ale producției arădene – „Școala și familia”, după texte de I.L Caragiale, în regia lui Cristian Ban. Ambele reprezentații, jucate pe scena Teatrului German de Stat din Timișoara, în fața unui public format din adolescenți, s-au încheiat cu câte o sesiune de Q&A.” – spune Bogdan Costea, manager al Teatrului Clasic Ioan Slavici

 

Proiectul „Relații. Reacții. Reflecții” este co-finanțat de Centru de Proiecte Timișoara, prin programul „Grow Timișoara” în cadrul Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

Recomandările redacției