caniculaDin cauza temperaturilor ridicate din aceste zile, mai multe persoane au ajuns pe patul de spital. Persoanele în cauză au avut nevoie de îngrijiri medicale, majoritatea prezentând afecţiuni cardiace. Cele mai multe sesizări au venit din partea arădenilor cărora li s-a făcut rău pe stradă sau în propriile locuinţe, temperaturile depăşind uneori pragul de 35 de grade.

Până şi copiii au fost afectaţi, la Unitatea de Primiri Urgenţe Pediatrie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Arad prezentându-se minori care au suferit căderi de calciu.

Clinic, insolaţia se manifestă prin cefalee (durere de cap), ameţeală, congestie facială, greaţă, vărsături, creşterea frecvenţei cardiace şi respiratorii, eventual leşin. Frecvent întâlnită şi adesea deosebit de gravă, dacă nu este corectată la timp, este deshidratarea instalată ca urmare a consumului de lichide în cantităţi prea mici faţă de pierderile prin transpiraţie.

În urma avertizării de caniculă emisă de meteorologi, cu atenţionare de temperaturi peste 35ºC la nivelul judeţului Arad, Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Arad recomandă populaţiei următoarele măsuri preventive: hidratarea pentru funcţionarea normală a organismului; pentru prevenirea incidentelor este recomandat, pe cât posibil, evitarea expunerii prelungite la soare, între orele 11-18; purtarea pălăriilor de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.  „De asemenea, recomandăm menţinerea temperaturii în jur de 37ºC  şi înlocuirea pierderilor de apă pentru evitarea apariţiei crampelor de căldură, insolaţiei, epuizării, şocului hipertermic; consumul zilnic de lichide (între 1,5 -2 litri), fără a se aştepta să apară senzaţia de sete, fiind necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 -20 de minute; apa trebuie consumată în cantităţi mici, dar mai des; lichidele consumate trebuie să nu fie foarte reci, deoarece se elimină mult mai repede din stomac decât cele calde; nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii; evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice; consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene verde, galben, prune, castraveţi, roşii) deorece acestea conţin o mare cantitate de apă; o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă; evitaţi activitaţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, gradinarit, etc); diferenţa de temperatură nu trebuie să fie foarte mare, dacă aveţi aer condiţionat reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală“, ne-a declarat dr. Laura Nicolescu, directoarea DSP Arad.

Recomandările redacției