„Datoria cea mai sfântă a clasei politice este să readucă Basarabia în frontierele româneşti“, sunt cuvintele istoricului Iulian Constantiniu, cuvinte care motivează în modul cel mai concret existenţa Asociaţiei Culturale Pro Basarabia şi Bucovina.

Impulsionaţi de aceste înălţătoare îndemnuri, filiala arădeană a acestei asociaţii patriotice şi-a ales noua conducere cu câteva zile înainte de 1 Decembrie, Ziua Naţională a României.

Astfel, în urma voturilor liber exprimate, preşedintele Filialei Arad a Asociaţiei Culturale Pro Basarabia şi Bucovina a fost ales în persoana lui Teodor Mihuţ.  Secretar general: Cătălin Ionuţaş; Vicepreşedinţi: Lucia Cuciureanu şi Lilia Luchianov; Membri: Elisaveta Rudei şi Marius Boţocan.

În cadrul Adunării Generale de Alegeri a fost evocată personalitatea primului preşedinte al Parlamentului României Mari, Vasile Stoenescu. Acesta a înfiinţat la Arad Căminul de Fete, pe locul Spitalului TBC, construcţie care a costat 600.000 de coroane de aur.

Despre această realizare, noul preşedinte al Filialei Arad a Asociaţiei Culturale Pro Basarabia şi Bucovina, Teodor Mihuţ ne declară: „Inaugurarea căminului de fete a fost cuplată cu primul zbor al lui Aurel Vlaicu, fiind prezente la eveniment peste 25.000 de persoane, printre care întregul Comitet Central al Partidului Naţional Român, în frunte cu Vasile Goldiş, Ioan Suciu etc.“

Toţi cei prezenţi care au luat cuvântul la acea manifestare s-au referit la Proclamarea Unirii Bucovinei cu România, pe 28 noiembrie 1918, moment istoric important în făurirea Statului Naţional Unitar Român, alături de unirea anterioară a Basarabiei, la 27 martie acelaşi an.

„În aceeaşi zi cu inaugurarea căminului de fete, după-amiaza, s-a deschis o listă de subscripţie pentru a aduna fonduri de susţinere pentru proiectul aparatului de zbor «Vlaicu III». Conform acelei liste s-au adunat 30.000 de coroane în aur“, a mai completat preşedintele Teodor Mihuţ.

Sperăm ca noua conducere a Asociaţiei Culturale Pro Basarabia şi Bucovina Filiala Arad să-şi îndeplinească aspiraţiile, astfel ca peste trei ani, la Centenarul Marii Uniri să vedem „România Dodoloaţă“.

  • =Tenuță din Chișinău= spune:

    Corectați, vă rog, – mecenatul Vasile Stroiescu din Basarabia /1845-1926/.
    Vă ures numai bine !
    și Salutări din România Mare de Est, până la Nistu !

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției