În aceste zile mi-a ajuns în mâini o carte mai aparte, scrisă de un autor aparte. Este vorba despre volumul „Ţepeş Vodă” semnat de George Tăutan-Cermeianu, apărut la prestigioasa Editură Fides din Iaşi.
George Tăutan–Cermeianu este un scriitor cunoscut îndeosebi în comunitatea românilor din Canada, mai precis din zona din jurul Montrealului, acolo unde se vorbeşte cu pre­cădere limba franceză.  Adică acolo unde trăieşte şi unde şi-a publicat şi majoritatea cărţilor sale, cărţi scrise  în limba franceză, alegându-şi, deci, cititorii dintre aceia care folosesc în comunicare limba lui Victor Hugo.
Originar din România, George Tău­tan-Cermeianu s-a născut la 23 august 1933 în comuna Cermei, de lângă Arad, origine cu care se mândreşte într-atât, încât şi-a adăugat-o la numele cu care-şi semnează opera.
Pe lângă calitatea de romancier, este şi un eminent profesor, arhivist şi academician, studiind limba şi literatura română, precum şi limba şi literatura franceză. Cartea despre care facem vorbire, este o privire asupra vieţii lui Vlad Ţepeş privire prezentată la persoana întâi, ca o amintire a lui Vlad Ţepeş despre sine însuşi.
Vocabularul şi stilul folosit de personajul principal Ţepeş Vodă este modern, contemporan cu noi. Astfel, la naştere „În sfârşit, am fost scos din copaie şi moaşa m-a şters cu un burete“ (pag. 11), „La rându său, tata i-a dăruit (lui Radu cel Frumos n. red.) medalia sa de aur pe care o câştigase la un turnir“, iar „Iancu de Hunedoara muri de holeră, endemică în epocă“. Cu siguranţă autorul a evitat folosirea arhaismelor pentru ca tinerii din generaţia actuală să pătrundă mai uşor sensurile cărţii.
„George Tăutan-Cermeianu se transpune cu dibăcie în pielea acestui personaj de legendă pentru a ne prezenta o tagedie umană. Ţepeş Vodă apare ca un suflet nobil, plin de sensibilitate. Un copil exilat cu forţa la Poarta Otomană, trăindu-şi adolescenţa alături de prietenul şi viitorul său duşman de moarte, Mahomed al II-lea“ spune în prefaţa cărţii Ionuţ Caragea, autor de cărţi de poezie.
De altfel, tot în prefaţa cărţii, Ionuţ Caragea îi face un scurt portret autorului: „George Tăutan-Cermeianu este o enciclopedie vie şi un apă­rător al adevărului istoric. Volumul «Ţepeş Vodă» este şi va fi una dintre cărţile de referinţă ale româ­nilor şi francofonilor din America de Nord în ceea ce priveşte personalitatea şi imaginea lui Ţepeş.“
Noi conchidem, aşadar, că volumul „Ţepeş Vodă“ scris de George Tăutan- Cermeianu este o carte deosebit de atrăgătoare, uşor accesibilă tinerei generaţii şi care face o frumoasă pledoarie pentru cunoşterea şi asimilarea istoriei neamului românesc.

Recomandările redacției