Angajații din instituțiile de stat vor beneficia în anul 2023 de tichete de vacanță în valoare de 1.450 de lei pentru un salariat, a transmis Ministerul Finanțelor. „Potrivit prevederilor art.1 alin.(1), alin.(2) și alin.(2ˆ4) din OUG nr.8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă, cu modificările și completările ulterioare pentru recuperarea şi întreţinerea capacităţii de muncă a personalului salarial, angajatorii care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă pot acorda, în condiţiile legii, bonuri de valoare, denumite în continuare vouchere de vacanţă. Instituţiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, acordă, anual, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2026, vouchere de vacanţă în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat”, a transmis joi, 12 ianuarie, Ministerul Finanțelor, pentru edupedu.ro.
Perioada de valabilitate a voucherelor de vacanță Tichetele de vacanță au termen de valabilitate un an de la data emiterii.
Potrivit OUG nr. 8/2009, fiecare voucher de vacanță este valabil dacă are înscrise următoarele menţiuni: emitentul şi datele sale de identificare; valoarea nominală a tichetului de vacantă; angajatorul şi datele sale de identificare; numele, prenumele şi codul numeric personal ale angajatului care este în drept să utilizeze tichetul de vacanţă; spaţiul destinat înscrierii perioadei în care a fost utilizat şi aplicării ştampilei unităţii afiliate; interdicţia unităţii afiliate de a plăti diferenţa în bani dintre valoarea tichetului de vacanţă şi valoarea pachetului de servicii către utilizatorii tichetelor de vacanţă; perioada de valabilitate a utilizării tichetului de vacanţă.
Emitenţii tichetelor de vacanţă au obligaţia de a asigura circulaţia tichetelor de vacanţă în condiţii de siguranţă. Sancțiuni uriașe pentru beneficiarii care vând tichetele de vacanță Tichetele de vacanță nu sunt transmisibile și pot fi folosite doar de către titular, pe baza actului de identitate.
Cei care încearcă să le comercializeze riscă amenzi usturătoare de până la 10.000 de lei, potrivit OUG nr.8/2009. „(1) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei acceptarea de către unitatea afiliată spre comercializare a tichetelor de vacanţă de către alte persoane decât titularul tichetului de vacanţă. (2) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 10.000 lei şi retragerea certificatului de clasificare, respectiv a licenţei de turism acceptarea de către unităţile afiliate de tichete de vacanţă pentru achiziţionarea de servicii care nu îndeplinesc condiţiile pachetului minim de servicii prevăzut la art. 1 alin. (7). (3) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei fapta unităţii afiliate de a da rest în bani la tichetul de vacanţă”, se arată în document.
Voucherele de vacanță au fost tăiate de Guvern în februarie 2021, în urma unui proiect de Ordonanță de Urgență.
Sursa digi 24 și edupedu
Am și eu o întrebare: de ce nu primesc tichete de mers pe lumea cealaltă?