Toate maternităţile din ţară vor fi luate la control, după scandalul copiilor născuţi la Maternitatea Giuleşti, care au ajuns cu infecţii stafilocice la Spitalul “Grigore Alexandrescu”, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Trebuie spus că și 11 angajaţi ai secţiei de neonatologie ai maternităţii au stafilococ.

„S-au recoltat exudate nazale de la un număr de 49 persoane din secţia de neonatologie (din totalul de 55 persoane). Pentru 38 de persoane s-au obţinut rezultatele probelor recoltate, care au relevant că 11 sunt purtători de Stafilococ Auriu MRSA, restul de 27 fiind negativi”, se arată într-un comunicat de presă remis, joi seara, de Ministerul Sănătăţii.

Ministerul Sănătăţii anunță că urmează să fie recoltate probe si de la ceilalţi angajaţi ai Maternităţii Giuleşti.

De asemenea, inspectorii sanitari din Direcţia de sănătate publică Bucureşti efectuează în această perioadă un control în maternităţile publice şi private din Bucureşti, care va fi extins şi în toată ţara. Sunt controlate condiţiile igienico-sanitare, respectarea protocoalelor de sterilizare, dezinfecţie, instruirea personalului medical privind respectarea regulilor de igiena a măinilor şi a Precauţiunilor Universale şi de Contact, precum şi respectarea circuitelor pentru pacienţi.

Totodată, Ministerul Sănătăţii informează că Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti (DSPMB) a dispus efectuarea unei verificări în Spitalul Clinic de Urgenţă “Grigore Alexandrescu” şi a constatat că, începând cu data de 24.10.2018 şi până în prezent au fost internaţi 15 pacienţi, copii proveniţi de la Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sirbu”, din care 12 copii confirmaţi cu stafilococ auriu MRSA.

Pentru alţi doi copii se aşteaptă rezultatele de laborator, iar unul dintre copii nu a fost confirmat cu această bacterie. Din aceştia, în prezent se mai află internaţi opt copii la Spitalul Grigore Alexandrescu.

S-au luat o serie de măsuri, pentru izolarea pacienților și supraveghere pentru transferurile pe secții. Membrii DSPMB au solicitat conducerii Spitalului Clinic de Obstetrica-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sirbu” un punct de vedere referitor la situaţia semnalată. Aceştia au anunţat inspectorii sanitari că, pentru limitarea focarelor au fost luate mai multe măsuri, cum ar fi: reinstruirea personalului medico-sanitar (medici, asistente, infirmiere) referitor la respectarea procedurilor de curăşenie, dezinfecţie şi dezinfecţie terminală, reinstruirea personalului cu privire la igiena mâinilor, conform procedurilor interne şi protocoalelor existente.

De asemenea, au fost limitate internările în cadrul Spitalului Clinic de Obstetrica-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sirbu” pentru 14 zile, în perioada 14.11-28.11.2018, pentru a se efectua, după externarea pacientelor, lucrări etapizate pentru curăţenie şi dezinfecţie.

Recomandările redacției