Producătorul japonez de autovehicule Toyota a anunţat că va rechema aproximativ 5,8 mi­lioane de maşini, din cauză că există suspiciuni cu privire la calitatea airbagurilor furnizate de Takata. Conform wall-street.ro care citează News.ro, sunt rechemate automobilele din gama Corolla şi Yaris, produse în perioadele mai 2000 – noiembrie 2001 şi aprilie 2006 – decembrie 2014. Jurnaliştii de la Zf.ro scriu că vor fi rechemate aproximativ 1,16 automobile vândute în Japonia, 820.000 de maşini comercializate în China şi aproximativ 1,47 milioane de maşini care au ajuns în Europa, în timp ce alte 2,35 milioane de autoturisme care vor fi rechemate au fost vândute în alte regiuni, cu excepţia Statelor Unite. Mai trebuie spus că potrivit aceleiaşi surse, Takata ar avea de plătit o serie de compensaţii tot din cauza airbagurilor, în condiţiile în care la nivel mondial s-ar fi înregistrat 16 morţi. Se pare că problemele apar din cauza unei substanţe chimice volatile, nitratul de amoniu, care face ca airbagurile să se deschidă cu o viteză mult prea mare.
În aceste condiţii, o serie de producători de autoturisme, printre care se numără Toyota, Ford, Honda şi Mazda intenţionează să nu mai folosească airbaguri care conţin nitrat de amoniu. Trebuie spus că pe lângă airbaguri, Takata produce centuri de siguranţă, scaune pentru copii şi alte piese care ţin de siguranţa pasagerilor.
La Arad nu se produc airbaguri
În ceea ce-i priveşte, reprezentanţii Takata susţin că fabrica de la Arad nu are nicio legătură cu scandalul declanşat din cauza airbagurilor furnizate, asta pentru simplul fapt că la Arad nu se produc airbaguri. „Trebuie să subliniez că fabrica Takata de la Arad nu este afectată de rechemările care au loc în momentul de faţă. La fabrica respectivă producem volane şi centuri de siguranţă, nu şi airbaguri. Fabricile noastre sunt bine organizate. Nu există planuri cu privire la concedieri sau cu privire la închiderea fabricilor din Europa”, a declarat în exclusivitate pentru Glasul Aradului, Georg Lamerz, un purtător de cuvânt al Takata.
Mai trebuie spus că Takata România se află pe primul loc în ceea ce priveşte cifra de afaceri, cu 2269,67 milioane de lei,
în clasamentul aferent anului 2015, întocmit de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Arad. În topul realizat în funcţie de profit, Takata se află pe locul al doilea, cu 38,05 milioane lei, după cum tot pe locul al doilea se află şi în topul celor mai mari angajatori din judeţ, cu 4.209 angajaţi. Altfel spus, este una dintre cele mai puternice şi mai serioase firme din judeţ.

Recomandările redacției