Astăzi în Ajunul Crăciunului este o zi plină de tradiții și obiceiuri, transmise de la o generație la alta, care se mai păstrează în special în satele românești, unde tradițiile sunt păstrate cu sfințenie.
Pregătirea bucatelor și deserturilor pentru masa de Crăciun este unul dintre obiceiurile cele mai importante în Ajunul Crăciunului.
Gospodinele se pregătesc încă de dimineață pentru a da naștere unor delicii autentice. Colacii sunt pregătiți pentru a fi oferiți colindătorilor care vor veni să ureze la casele gospodarilor.
Din obiceiurile ce se mai păstrează din vechime până în zilele noastre sunt: mersul cu Steaua cu dubele ,,Dubașii”, în ajunul Crăciunului.
”Pizăratul” sau ”neața”, în dimineața de Ajun
În dimineața zilei de Ajun de Crăciun, pe toată Valea Mureșului, în județul Arad, copiii merg cu pizăratul, pe la casele oamenilor și primesc bani,
colaci, nuci și dulciuri.
Cu ”neața” mergeau copiii mici, până pe la 10 -11 ani. Cei mai mari mergeau cu colinda, mai spre seară.
Când ajung la casele gospodarilor, cei mici spun versurile următoare:
”Neața, neața lui Ajun, că-i mai bun al lui Crăciun
Că-i cu miei, cu purcei, cure baba după ei
Puică neagră bagă-n sac, scoală nană, dă-mi colac
Nu-mi da mic, că mi frig
Dă-mi mare, bine-mi pare
Cât rotila plugului, bucuria pruncului
Dă-mi nuci, că -s mai dulci
Ba alune că-s mai bune
Ba crițari că-s mai tari și mai bine stau în pojnari”
Dubașii, un obicei păstrat în județul Arad
În mai multe localități din județ încă mai sunt dubași, care merg si colindă pe străzi în Ajun de Crăciun.
În Ajunul Crăciunului, dubașii satului se duc prima dată să-l colinde pe preot, apoi pe învățător, apoi ei continuă să colinde fiecare casă, străbătând satul până la capătul de sus al satului.
Dubașii sunt însoțiți de caprele, care, la intrarea dubașilor în curte dau un spectacol, jucând după muzica instrumentiștilor care-i însoțesc.
În fața casei, dubașii colindă câteva colinde apoi se încing la joc dacă gazda este tânără, apoi sunt serviți cu dulciuri și suc.
Pentru munca lor, gazda îi plătește cu țuică și bani, bani adunați de către casierul dubașilor.
Astăzi este o zi plină de tradiții și obiceiuri care sunt transmise de la o generație la alta, în special în satele românești, unde tradițiile sunt păstrate cu sfințenie.
Cei mai cunoscuți dubași din județ sunt cei de la Săvâșin dar mai există și în alte localități formații cum ar fi Lipova, Dumbrăvița, Vărădia, Petriș, Birchiș și multe alte localități.