Tribunalul Arad a decis că Piața Catedralei nu va mai fi desființată. Instanța a anulat Hotărârea nr. 365 a Consliului Local Municipal Arad privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici şi a Studiului de Fezabilitate pentru obiectivul de investiţie „Regenerare urbană zona Piaţa Catedralei din Municipiul Arad”.

Prefectura a atacat în contencios administrativ hotărârea. „Admite acţiunea în contencios administrativ, formulată de reclamantul Prefectul Judeţului Arad, în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Local al Municipiului Arad şi, pe cale de consecinţă: Anulează Hotărârea nr.365/21.09.2018, emisă de pârâtul Consiliul Local al Municipiului Arad, privind aprobarea modificării şi completării Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Arad nr.41/2014 cu privire la aprobarea indicatorilor tehnico-economici şi a Studiului de Fezabilitate pentru obiectivul de investiţie „Regenerare urbană zona Piaţa Catedralei din Municipiul Arad”. Fără cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs în 15 zile de la comunicare, recurs ce se depune la Tribunalul Arad. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei, azi 10.04.2019”, se arată în soluția pe scurt a instanței. După acțiuni de protest și semnături adunate pentru ca piața să nu fie desființată, Primăria a publicat anunţul de licitaţie pentru realizarea proiectului tehnic şi executarea lucrărilor de reamenajarea a Pieţei Catedralei.

Lucrările propuse în cadrul proiectului se refereau la reconfigurarea peisagistică, realizarea unui canal de apă lung de 150 de metri, cu fântână arteziană în forma râului Mureș, sistem de iluminat exterior al pieței, pavarea pieței cu piatră de culori diferite, amenajarea de alei pietonale, căi de acces și zone verzi. A fost prevăzută montarea a 23 de bănci, tot atâtea coșuri de gunoi, șase suporturi de biciclete și trei cișmele. În total, conform Studiului de Fezabilitate, 12 mii de metri pătrați de dale de piatră, 680 de metri pătrați de spațiu verde, 150 de metri pătrați de luciu de apă etc; toate acestea sunt istorie acum.  Proiectul prevedea 15 locuri de parcare la nivelul solului și 261 de locuri în parcarea subterană. Piața ar fi trebuit să funcționeze, ulterior, într-un spațiu pe strada Ion Rusu Şirianu, la doar 125 de metri distanţă, unde ar fi trebuit amplasată noua piaţa agroalimentară.

Recomandările redacției