Pentru că este primăvară și suntem și în plin post al Paștilor, în această perioadă, la mare căutare sunt legumele și fructele. Piețele ”mustesc” de verdeață și trufandale de sezon.
Doar că arădenii nu se prea înghesuie la cumpărături din cauza prețurilor destul de mari de la tarabe.
Urzicile,considerate în trecut mâncarea săracului, au apărut deja prin piețe însă cu prețuri demne de ”cartea recordurilor”. Trufandalele de pimăvară au ajuns să fie mai scumpe uneori decât ceafa de porc. În unele locații un kilogram de urzici se vinde cu prețuri între 20 și 40 de lei. Prețul este unul mult mai mare decât cel de anul trecut, când un kilogram se vindea cu 25 de lei.
Și salata verde se vinde cu 2.5 – 3 lei iar o legătură de ridichi costă 2,5 lei, la fel și legătura de ceapă verde. Un kilogram de roșii se vinde cu 13 – 15 lei, la fel și kilogramul de ardei gras. Între 15 si 19 lei costă kilogramul de castraveți.
Fasolea boabe se vinde cu prețuri cuprinse între 9 și 15 lei kilogramul. Aproximativ același preț îl are și lintea.
Un kg de ciuperci costă în jur de 12- 14 lei, iar varza se vinde cu 2 – 3 lei kg.
Și fructele s-au scumpit. Merele se vând cu 4 – 5 lei per kilogram, perele sunt ceva mai scumpe 8 – 13 lei / kg. Bananele s-au scumpit și ele, 7 lei kg, iar portocalele se vând cu prețuri cuprinse între 5,99 și 10 lei.
În piețele arădene preţurile diferă, astfel poţi găsi salata cu prețuri cuprinse între 2,50 şi 4 lei, ridichile între 2,50 şi 3 lei legătura, ceapa verde 1,50 sau 2,50 lei, usturoiul verde este nepreţuit, costă între 2,50 şi 3,50 pe legătură.
„Am cumpărat o salată şi o legătură de leurdă să fac o salată. Dar pot să înlocuiesc salata care costă 3,50 lei cu o mână de spanac care ar fi 1,50 lei şi cu o legătură de usturoi verde îmi ajunge două zile că sunt singură. Nu prea îmi permit mare lucru. ”, spune o femeie.
Cu toate că tarabele sunt încărcate, la această oră, de legume și trufandale de sezon, prețurile sunt mai mari decât anul trecut, se plâng cumpărătorii.
,,Merg mai rar în piață, de multe ori iau din magazin că e mai ieftin. În piețe s-au scumpit toate. Acum, în post, dacă vrei să mănânci legume te costă mai mult decât o porție de carne. Auzi domle, urzicile 20 de lei pe kilogram. Da ce le-au făcut, le-au udat la rădăcină de costă atâta”, se plânge o arădeancă.
Producătorii spun că au mărit prețurile deoarece toate s-au scumpit în ultima vreme iar majoritatea celor din piețe vin din satele de prin jurul Aradului, deci mai plătesc și combustibil.
,, Toate-s mai scumpe anul acesta, și aratul și semănatul, și solarul și apa și încălzirea, toate costă. Nu avem ce să facem. Cum să dau eu oul la mai puțin de un leu când tărâțea e scumpă, atunci mai bine nu mai țin găini și mă duc la magazin și cumpăr ouă la 12 lei 30 de bucăți, da numa Dumnezeu știe cum sunt crescute, doar cu hormoni și concentrate”, spune un vânzător.
Comercianții se plâng de faptul că lumea nu se prea înghesuie la cumpăraturi ca altă dată. ”Nu prea mai cumpără. Vin după două-trei legături de ceapă sau ridichi și poate o salată. Nu prea e mare câștig din asta”, se plânge un comerciant.
Unii arădeni pentru a-și vinde mai bine produsele își fac reclamă pe internet, iar alții chiar livrează până la ușa arădenilor, marfa. ”Va așteptăm în piața mică în Arad sau livram la domiciliu dumneavoastră, ceapa verde 2 lei , ridiche 2 lei, cartofi 4 lei, mere buza de iepure 5 lei, pastranac și pătrunjel 10 lei, morcovi 5 lei, varza murata tocata și căpățână 8 lei kg”, spune un comerciant.
Tot în piața Mihai Viteazul vin și agricultorii de pe sate pentru a-și comercializa marfa. Aici se găsesc oameni veniți din toate colțurile județului cu produse care mai de care mai diverse.” Astăzi în piața Mihai Viteazul am venit cu legume proaspete de la Moroda. Ridiche 1,5 și 1 leu legătură, ceapa verde 1,5 lei legatura, ouă 1,2 lei bucata, ceapa uscata 7 lei kg, iar usturoiul la 20 de lei kg”, spune un producător.
Frumoase produse dar cu preturile astea pierd si cumparatorii pierd si producatorii.Cum a facut statul nostru ca sa nu sprijine pe romani.? Ne ridica toate utilitatile si apoi traieste daca mai poti printre hotiile lor.