Președintele american Donald Trump a avut o discuție telefonică miercuri (dimineață, ora SUA) cu omologul său rus, Vladimir Putin. Cei doi au convenit că vor lucra „foarte strâns”, inclusiv că se vor vizita unul pe altul, conform Europa liberă.org.
Președintele SUA, Donald Trump, a spus că a avut un apel telefonic „lung și foarte productiv” cu omologul său rus, Vladimir Putin.
„Am discutat despre Ucraina, Orientul Mijlociu, energie, inteligență artificială, puterea dolarului și diverse alte subiecte”, a scris Trump într-o postare făcută pe rețeua sa de socializare, Truth Social.
El a spus că, după discuția cu Vladimir Putin, îl va suna și pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Apelul telefonic este primul contact direct confirmat între cei doi președinți de când Donald Trump a fost învestit la Casa Albă, pe 20 ianuarie, și are loc în contextul în care, pe 24 februarie, sunt deja trei ani de la invazia rusească în Ucraina, iar diplomația internațională se pregătește de Conferința de Securitate de la München din 14-16 februarie, la care Zelenski și înalți oficiali americani intenționează să participe.
Postarea integrală făcută de președintele SUA, Donald Trump
„Tocmai am avut o discuție telefonică lungă și foarte productivă cu președintele rus Vladimir Putin.
Am discutat despre Ucraina, Orientul Mijlociu, energie, inteligență artificială, puterea dolarului și diverse alte subiecte.
Am reflectat amândoi la Marea Istorie a Națiunilor noastre și la faptul că am luptat împreună cu atât de mult succes în al Doilea Război Mondial, amintindu-ne că Rusia a pierdut zeci de milioane de oameni, iar noi, la fel, am pierdut atât de mulți!
Fiecare a vorbit despre punctele forte ale națiunilor respective și despre marele beneficiu pe care îl vom avea dacă vom lucra împreună.
Dar mai întâi, așa cum am convenit amândoi, vrem să oprim moartea a milioane de oameni în războiul cu Rusia/Ucraina. Președintele Putin a folosit chiar și motto-ul meu foarte puternic de campanie: „BUN SIMȚ”. Amândoi credem foarte tare în el. Am convenit să lucrăm împreună, foarte strâns, inclusiv să ne vizităm reciproc națiunile.
De asemenea, am convenit ca echipele noastre să înceapă imediat negocierile și voi începe prin a-l suna pe președintele ucrainean [Volodimir] Zelenski pentru a-l informa despre conversație, lucru pe care îl voi face chiar acum.
Le-am cerut secretarului de stat Marco Rubio, directorului CIA John Ratcliffe, consilierului pentru securitate națională Michael Waltz și ambasadorului și trimisului special Steve Witkoff să conducă negocierile care, cred cu tărie, vor avea succes.
Milioane de oameni au murit într-un război care nu s-ar fi întâmplat dacă aș fi fost președinte, dar s-a întâmplat, așa că trebuie să se termine. Nu mai trebuie pierdute vieți!
Vreau să-i mulțumesc președintelui Putin pentru timpul și efortul acordat cu privire la acest apel și pentru eliberarea, ieri, a lui Marc Fogel, un om minunat pe care l-am salutat personal aseară la Casa Albă. Cred că acest efort va duce la o concluzie cu succes, sper că în curând!”
Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, Trump „și-a exprimat sprijinul pentru încetarea imediată a ostilităților și rezolvarea problemei prin mijloace pașnice”.
„Președintele Putin, la rândul său, a menționat necesitatea de a elimina cauzele profunde ale conflictului și a fost de acord cu Trump că o înțelegere pe termen lung poate fi obținută prin negocieri pașnice”, a spus Peskov.
El a adăugat că liderul rus l-a invitat pe Trump să viziteze Moscova și că Rusia este pregătită să primească oficiali americani pentru discuții.
Discuție Trump-Zelenski
Biroul de presă al lui Volodmir Zelenski a confirmat ulterior că președintele american a avut o conversație telefonică cu cel ucrainean.
„Am avut o conversație semnificativă cu președintele Donald Trump. Am vorbit îndelung despre oportunitățile de a obține pacea, am discutat despre disponibilitatea noastră de a lucra împreună la nivel de echipă și despre capacitățile tehnologice ale Ucrainei – inclusiv dronele și alte industrii avansate. Îi sunt recunoscător președintelui Trump pentru interesul său în ceea ce putem realiza împreună”, a scris Volodimir Zelenski pe X.
„Am vorbit, de asemenea, și despre discuția mea cu Scott Bessent (secretarul Trezoreriei SUA – n.r.) și despre pregătirea unui nou document privind securitatea, cooperarea economică și parteneriatul pentru resurse. Președintele Trump a împărtășit detalii despre conversația sa cu Putin. Ucraina vrea pace mai mult decât oricine altcineva. Împreună cu SUA, trasăm următorii pași pentru a opri agresiunea rusă și a asigura o pace durabilă și fiabilă. Așa cum a spus președintele Trump, haideți să o facem. Am convenit să menținem legătura în continuare și să planificăm viitoarele reuniuni” – este mesajul președintelui ucrainean.
Acord în lucru SUA-Ucraina pentru mineralele rare ale Kievului
Volodimir Zelenski s-a întâlnit la Kiev cu secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, pentru a discuta despre un potențial acord privind mineralele rare ale Ucrainei și a spus că speră ca cele două țări să ajungă la un acord în această privință la conferința de la München.
Zelenski a vorbit apoi, într-o conferință de presă comună cu Bessent, care i-a prezentat un proiect inițial de acord în timpul întâlnirii lor și a spus că o înțelegere privind mineralele ar putea lăsa Ucraina cu un „scut de securitate” odată ce războiul cu Rusia se va încheia.
Trump a spus în repetate rânduri că Statele Unite doresc acces la mineralele rare ale Ucrainei.
Zelenski a subliniat că garanțiile puternice de securitate occidentale pentru Ucraina, cu implicarea SUA, sunt cruciale pentru orice acord de încheiere a războiului.
„Știu că echipa noastră a primit prima schiță a documentului relevant din Statele Unite despre parteneriatul dintre țările noastre. Am primit acest document astăzi și îl vom studia și vom face totul pentru a ne asigura că echipele noastre pot conveni rapid și îl pot semna.”
Bessent a spus că vizita sa arată că Administrația Trump este hotărâtă să pună capăt războiului și că Statele Unite sunt alături de Ucraina împotriva agresiunii rusești.
Președintele rus Vladimir Putin este vizat de un mandat de arestare internațional emis de Curtea Penală Internațională (CPI) pe 17 martie 2023 pentru crime de război în Ucraina, pentru deportarea ilegală a mii de copii ucraineni de pe teritoriul Ucrainei în Federația Rusă.
Intrarea sa pe teritoriul statelor membre CPI le-ar obliga pe acestea să-l predea pe președintele rus tribunalului internațional.
SUA nu este membră CPI, iar Donald Trump a respins în repetate rânduri orice jurisdicție a acestui organism asupra funcționarilor sau cetățenilor americani.
De altfel, Donald Trump a sancționat recent, pentru a doua oară, oficiali ai Curții Penale Internaționale (CPI), de astă dată pentru că au deschis investigații ce vizează Statele Unite și Israelul.
În primul său mandat, Donald Trump i-a sancționat pe oficialii CPI care investigau dacă forțele americane au comis crime de război în Afganistan. Sancțiunile au fost ridicate de administrația președintelui Joe Biden.
sursa: Europa liberă.org