Un oraș întreg, din Ucraina, apără o statuie: cea a Ducelui de Richelieu, părintele fondator al Odessei moderne. Statuia lui, care privește spre Marea Neagră, este acum „îmbrăcată” în saci de nisip, pentru a fi protejată de atacatori. Astfel, însă, nu se apără doar o statuie, ci se apără un simbol.

Culmea, sub teroarea gloanțelor și a bombelor, ucraineenii își găsesc timp să își protejeze și monumentele de artă. Își apără cultura. În schimb, nu puține sunt comentariile unor arădeni pe Facebook care, atunci când se abordează o problemă culturală, răspund în felul următor: „Asta e problema noastră acuma?“.

Arad 2022

În 2007, licitația pentru realizarea Monumentului Marii Uniri la Arad a fost câștigată de un sculptor. Statul român a plătit stimabilului artist nu mai puțin de două milioane de euro, o sumă uriașă, pentru realizarea acestui monument. Suntem în 2022 și după atâta amar de vreme, Aradul nu are încă monumentul pe care îl merită, monument plătit în avans, cu bani grei.

Sculptorul care a primit 2 milioane de euro de la Statul Român pentru realizarea monumentului și amplasarea lui în Arad este «stimabilul și onorabilul» domn Codre. Acesta a realizat monumentul în China și l-a depozitat, apoi, în propria curte, undeva, în județul Călărași, unde zace și acum. Nimeni nu-l întreabă ce se întâmplă, nimeni nu cere banii înapoi plus ceva daune, nimănui nu pare să-i pese… Cine îl ține în brațe pe acest domn Codre și pentru cât timp?, se întreabă prof. dr. Cristian Stoica.

Adrese la Ministerul Culturii

La sfârșitul anului 2021 și la începutul lui 2022, personal am făcut două memorii, cu acest subiect, pe care le-am înaintat Ministerului Culturii.

Aflăm din adresa ministerului că o instanță din România a autorizat Ministerul Culturii să execute, pe propria cheltuială, finalizarea monumentului și amplasarea sa la Arad, deși domnului Codre îi revenea această obligație, prin contract, pentru care a și încasat bani în avans. Abia ulterior, ministerul va putea încerca să își recupereze banii de la Codre. Până atunci, însă, Codre poate să doarmă liniștit.

În cea de-a doilea memoriu adresat Ministerului Culturii, am solicitat ca această instituție să deschidă un cont, în care să poată face donații toți cei care doresc ca Monumentul Marii Uniri să ajungă la Arad. Asta pentru că România are nevoie de școli, spitale și drumuri, dar sunt în România și iubitori de neam și țară, care sunt dornici să doneze pentru monumentele de artă, mai ales pentru cele ce ne amintesc cine suntem și de unde venim.

La acest ultim memoriu al meu a răspuns ministrul secretar de stat Liviu Brătescu, care apreciază drept lăudabilă propunerea mea de strângere de fonduri pentru aducerea și amplasarea Monumentului Marii Uniri la Arad, dar precizează că acest lucru nu este necesar, deoarece ministerul a demarat deja procedurile în acest sens. A demarat…

Parcă e deja prea mult de când așteptăm! Stimabilul sculptor, cu banii încasați de la Statul Român, crește cai de rasă și acordă interviuri pe la televiziuni. Pentru că se poate, nu-i așa?

Priviți cum își apără ucrainenii din Odessa o statuie, iar o lume întreagă este cu ochii pe ei, admirându-i. Noi? Pe când?“, se mai întreabă Cristian Stoica.

  • Cetățanu Afumat spune:

    Dră di chiar, soseste îmletitura-cozonacu unirii, sau poate de aia nu ajunge, ca reprezinta LA SUPERLATIV îmbârligătura ‘de nezdruncinat’ dintre korupție=cozanostra & statu di drept=di geaba? Pro patriaaa !!!

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției