De la proiect la o realitate mult așteptată – recent a fost anunțat de Ministerul Finanțelor că a fost oferit mandat CEC Bank pentru a înființa o entitate economică în domeniul asigurărilor. Suntem cu un pas mai aproape de o schimbare de care aveam nevoie!
Când au început demersurile?
În ultimii 6 ani a fost vehiculată ideea intrării unui asigurător de stat pe piață, prin Legea 132/2017 (legea RCA) care invocă posibilitatea “înființării sau preluării unei companii de stat, cu capital de stat, în domeniul asigurărilor RCA și altor tipuri de asigurări”. Deși inițial a fost luată în calcul EximAsig, companie controlată indirect de stat, aceasta era blocată doar pe segmentul RCA și nu a fost identificată o soluție optimă de extindere a serviciilor în domeniul asigurărilor.
La finalul anului 2021 a fost anunțată în premieră posibilitatea CEC Bank de a intra pe piața asigurărilor generale, dar și a asigurărilor auto. Creșterea concurenței pe această piață reprezintă o modalitate de a regla situația, mai ales în cazul asigurărilor RCA, după retragerea autorizației de funcționare a City Insurance. La momentul respectiv, fiecare român a fost afectat financiar de creșterea semnificativă a prețurilor în domeniul asigurărilor, mai ales auto, ajungându-se în situația în care asigurarea avea un cost mai ridicat decât rata mașinii.
CEC Bank revoluționează piața asigurărilor
CEC Bank urmează a fi prima companie de asigurare cu capital de stat care va vinde către români asigurări de bunuri, locuințe și chiar RCA. Schimbările semnificative pe piața RCA au condus la limitarea opțiunilor șoferilor auto, de aceea apariția CEC Bank între cei 8 jucători pe piața asigurărilor este privită ca o oportunitate pentru echilibrarea situației curente.
Cu peste 1.000 de sucursale în toată țara, CEC Bank va intra pe această piață cu un avantaj care facilitează accesul consumatorilor la polițele uzuale. Totuși, piața asigurărilor este tensionată inclusiv la momentul actual, iar previziunile făcute anul trecut în presă sugerează că “RCA nu va fi ținta predilectă, cel puțin în prima fază”, conform economica.net
Economica.net – Business la minutBusiness la minut. OMV Petrom ar trebui să plătească taxa de solidaritate, pentru că e clar că a beneficiat de creşterea preţului şi cred că, în spiritul legii, se încadrează, dar în litera legii nu pot…economica.net |
. Prezența unei alte entități economice reprezintă totuși un factor de dispersie a riscurilor care poate conduce la stoparea scumpirilor, o veste mult așteptată de români. Astfel, pentru a rămâne relevanți pe piață, fiecare companie de asigurare va fi nevoită să vină cu o ofertă care să contracareze opțiunile deja existente.
O inițiativă demnă de aplaudat
Apariția CEC Bank cu acțiuni deținute 100% de stat în această nouă piață nu aduce doar beneficii cu privire la prețuri și oferte mai accesibile, dar sporește încrederea românilor în astfel de companii, mai ales după experiența cu City Insurance. Personal, aplaud această inițiativă a statului român!
Sunt de părere că pentru a remedia situația curentă, intervențiile de acest gen trebuie primite cu brațele deschise. Este necesară o reglementare riguroasă a pieței de către stat pentru a susține economia, pentru a asigura cetățenilor țării condițiile standardelor europene. Privatizarea are beneficiile ei, cu siguranță, însă o economie sănătoasă necesită un echilibru între stat și mediul privat, pentru a evita situațiile de monopolizare, a lobby-ului și a înțelegerilor între companiile din mediul privat ce au ca scop sporirea profiturilor acestora, aceste profituri fiind suportate de către noi în mod direct.
Îmi doresc ca pe viitor să vedem din ce în ce mai multe acțiuni de acest fel, decizii luate pentru bunăstarea noastră, pentru a avea un nivel de trai cât mai ridicat. Însă, de această dată, Statul Român a dovedit că se poate dacă se dorește! Suntem pe drumul cel bun!
Ucu Dima, antreprenor