Ulei de floarea soarelui, vândut în supermarketuri drept ulei de măsline extravirgin italian. Asta a reieșit în urma unei anchete recente.

Dovada vine din laborator, unde au fost duse mai multe sticle la testat. Din păcate în urma analizelor de laborator nu s-a găsit nici urmă de măsline în ele.

Reprezentanţii unui lanţ de magazine au retras tot lotul de pe rafturi, însă din păcate răul a fost făcut și mulţi români deja au cumpărat un produs fals.

Din păcate de multe ori românii plătesc bani grei pentru ulei „extravirgin” din Italia care de fapt nu are nici  urmă de măsline

”După analiză chimică, putem certifica faptul că acesta nu este un ulei de măsline”, este  concluzia şocantă după ce au fost testate în laborator cinci tipuri de ulei de măsline extravirgin, de la 3 retaileri diferiţi.

O sticlă de jumătate de litru,  a costat între 29 şi 40 de lei.

 

Alexandru Cîrîc, director ICA: Dacă vom degusta acest produs vom observă un gust doar amar și neutru, fără niciun fel de aromă. Ne uităm și la consistentă, este mult mai apos față de celelalte produse.

Retailerii au pus la raft un fals pentru că în acte scria că e autentic

Pe etichetă, scrie că uleiul aşa-zis „extravirgin” e produs în Italia, din măsline din Uniunea Europeană. Niciun cuvânt despre firma importatoare care a adus produsul în România, deşi legea prevede acest lucru.

 

Gabriel Pâslaru, manager Relații Publice Profi: În retail, răspunderea pentru calitatea produselor vândute îi revine prin contract firmei care le furnizează. Iar documentele comerciale și de calitatate primite de la furnizor au confirmat conformitatea acestuia.

 

Cu alte cuvinte, au pus pe raft un fals pentru că în acte scria că e autentic.

 

Pe ambalaj scrie că uleiul provine din regiunea Calabria, însă actele arată că e adus din Vâlcea

Pe fir a intrat şi Protecţia Consumatorului. Inspectorii nu au mai găsit nicio sticlă la raft, semn că tot lotul a fost retras. Au început însă o anchetă pentru a da de importator.

 

S-a descoperit că uleiul a fost adus în România de o firmă cu un singur angajat, din județul Vâlcea. La sediul social, inspectorii n-au găsit nimic. În acte, produsul pare să provină de la un intermediar din regiunea Calabria, din sudul Italiei.

Horia Constantinescu, preşedintele ANPC: Undeva apare o scăpare, mai este o scăpare şi din păcate nu sunt, părerea mea, suficiente filtre pe întreg lanţul comercial. Chiar dacă vorbim de tranzacţii intracomunitare. Ar trebui chiar la nivelul hipermarketurilor, de exemplu, să existe un filtru suplimentar, pentru a putea elimina oricare dintre riscuri. şi prin sondaj să efectueze analize.

 

Uleiul de măsline, printre cele mai contrafăcute alimente

Uleiul de măsline este unul dintre cele mai contrafăcute alimente pe plan internaţional.

Schemele de falsificare a uleiului de măsline s-au răspândit rapid în ultimii ani. Producția aproape s-a prăbușit din cauza secetei și a condițiilor meteo nefavorabile, care au afectat recoltele. Întreaga producţie mondială e aşteptată să scadă la 2,4 milioane de tone, potrivit Consiliului internațional de măsline, deşi cererea depăşeşte demult 3 milioane. În Italia şi Spania preţurile au crescut cu peste 150%, ceea ce face uleiul de măsline să îşi merite numele de aur lichid.

 

Alexandru Cîrîc, director ICA: Nu ascund că depistăm de multe ori falsuri în ceea ce privește uleiul de măsline.

Sursa Observator.ro

Recomandările redacției