Cel puţin 34 de persoane au murit (la închiderea ediţiei numărul victimelor nu era încă foarte sigur), iar alte zeci sunt rănite în urma exploziilor produse pe un aeroport şi în staţii de metrou din oraşul belgian Bruxelles, în ceea ce par a fi atacuri teroriste coordonate. Alte două explozii au fost semnalate în staţiile de metrou Schuman şi Maalbeek, foarte aproape de sediul Comisiei Europene.
Nici un cetăţean român nu a fost victimă a atentatelor produse la Bruxelles marţi dimineaţă, a afirmat premierul Dacian Cioloş, care a adăugat că oficialii români care sunt în vizită de lucru la Comisia Europeană sunt în siguranţă la sediul reprezentanţei permanente a României la UE. Cu toate acestea, Laurenţiu Gavra, care este din oraşul Chişineu-Criş, însă locuieşte şi munceşte de ani buni în Bruxelles, acolo unde o perioadă de timp a lucrat chiar în Parlamentul European alături de euro­- parlamentarul Iosif Matula, ne-a mărturisit că a fost la un pas de tragedie. „La ora la care s-au produs exploziile în aeroport trebuia să fiu după un prieten să îl ajut la bagaje. Locul în care trebuia să îl aştept a fost exact locul în care au avut loc exploziile. În momentul în care m-am pregătit să ies din casă pentru a mă îndrepta spre aeroport am fost anunţat de tragedia care s-a petrecut. Nu ştiu, doar destinul a făcut să nu mă aflu în acel loc“,  ne-a mărturisit Laurenţiu. Acesta ne-a şi transmis o fotografie în care se poate observa cum oamenii de ordine din capitala Belgiei îi arestează pe nişte suspecţi care ar fi putut avea legătură cu exploziile din aeroport şi metrou. „Trăim într-o stare de asediu, totul pare atât de nesigur tocmai aici, în inima Europei. Peste tot nu vezi decât poliţie şi armată. Toată lumea e disperată. Când am ajuns la servici mi s-a oferit un număr la care să sun în caz de urgenţă“, ne spune Laurenţiu.
Conform unui bilanţ preliminar, 34 persoane au fost ucise, iar alte zeci sunt rănite în ceea ce par a fi atacuri teroriste coordonate. Circa 50 de persoane sunt în stare gravă.
Bilanţul victimelor nu a fost confirmat de autorităţi.
Procurorul general belgian a confirmat ipoteza atentatului sinucigaş din aeroportul Zaventem, din Bruxelles.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să se deplaseze pe teritoriul Belgiei că autorităţile locale au decis instaurarea nivelului de alertă gradul 4, ca urmare a evenimentelor de tip terorist produse marţi.
Chiar înainte de producerea celor două explozii de la aeroport au fost trase focuri de armă şi s-au auzit strigăte în arabă, transmite agenţia de presă Belga. Autorităţile au activat planul de catastrofă regională şi toate drumurile care duc spre aeroport sunt închise, inclusiv traficul feroviar spre şi dinspre aeroport care a fost închis.
Martorii au declarat că au „simţit“ undele de şoc provocate de explozii şi cred că deflagraţiile au avut loc la check-inul pentru cursa American Airlines, la ora locală 8.00 dimineaţa ( 9.00- ora României).
Potrivit unui martor citat de RTBF, mai multe persoane au fost rănite în terminalul de plecări din faţa hotelului Sheraton. Originea exploziilor este necunoscută momentan.
E momentul pentru soluţii pacificatoare
Fostul europarlamentar Iosif Matula, originar şi el din Chişineu-Criş, şi totodată singurul arădean care se poate mândri cu un asemenea mandat, ne-a declarat că „am lucrat la Bruxelles timp de mai bine de cinci ani şi jumătate. Ceea ce văd acum că se întâmplă acolo este grav şi trist în acelaşi timp. Sunt şocat, mai ales că am trecut de foarte multe ori prin acele locuri în care au avut loc exploziile. Atât zona aeroportului în care au avut loc exploziile cât şi metroul sunt printre cele mai circulate locuri din capitala Belgiei. E foarte greu să găseşti în acest moment explicaţii pentru ceea ce s-a petrecut, însă e foarte important modul în care marile puteri ale lumii vor trebui să rezolve situaţia. Nu trebuie să cădem în greşeala de a-i cataloga pe toţi arabii în acelaşi fel. Cunosc foarte bine Bruxelles-ul şi ştiu că printre arabi sunt oameni paşnici şi care îşi văd de viaţa lor. Cei care fac aceste lucruri oribile sunt excepţii. Este momentul să se schimbe ceva în politica marilor puteri, să se caute soluţii pacificatoare. Agresiunea nu face altceva decât să ducă la o altă agresiune“.

Recomandările redacției