cimitir vingaO cruce de marmură ridicată în perioada interbelică, furată din cimitir în iarnă, a provocat un scandal imens la Vinga. Consilierul local PP-DD, Pavel Drăgman, este acuzat de săteni că este implicat în furtul crucii. Dacă poliţiştii din comună susţin că Drăgman apare în dosar doar în calitate de „cumpărător”, mulţi localnici susţin că este puţin probabil ca acesta să nu fi cunoscut provenienţa crucii. În aceste condiţii, chiar şi viceprimarul comunei, democrat –liberalul Miroslav Golovescu, îi cere demisia, cu toate că între PD-L şi PP-DD există o bună colaborare la nivelul judeţului.
Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad ne-au declarat că a fost întocmit deja un dosar penal, pentru săvârşirea infracţiunii de profanare de morminte şi furt calificat. „Cercetările sunt continuate sub îndrumarea directă a procurorului de caz. Crucea a fost recuperată şi va fi restituită familiei”, a declarat Camelia Tuduce, purtătorul de cuvânt al IPJ Arad.
Deşi am încercat să stăm de vorbă cu preotul romano-catolic din comună, Sebas­tian Mirciov, acesta a fost de negăsit la oficiul parohial, nerăspunzând nici la telefon. În schimb Gheorghe Mirciov, tatăl preotului, ne-a povestit că până acum nu a mai auzit să se fure cruci din cimitir şi că membrii consiliului bisericesc s-au dus după aflarea veştii la faţa locului, pentru a face un inventar al crucilor. „Nu suntem veniţi de mult în Vinga, dar nu am mai auzit să se întâmple aşa ceva. Din câte se vorbeşte, cel care a cumpărat crucea este consilier PP-DD. Cred că au vrut să o şlefuiască şi să o vândă mai departe”, susţine Gheorghe Mirciov.
Consilierul bisericesc Nicolae Der­menjin confirmă spusele lui Mirciov. „Doi colegi consilieri au fost să vadă ce s-a întâmplat în cimitir. Pot să vă spun că respectiva cruce cântâreşte aproximativ 300 de kilograme, astfel încât este puţin probabil să fie furată de o singură persoană. Trebuia să fie mai mulţi care să o manevreze, iar lucrul acesta nu se putea face la lumina zilei, trebuiau să lucreze noaptea. E un lu­cru rău ce s-a întâmplat şi e clar că totul a fost organizat. Din câte ştiu, crucea a fost dusă la un sătean, Ioniţă Iştoc, să o prelucreze”, susţine Dermenjin.
Cruce cumpărată cu 200 de lei
Ioniţă Iştoc, din atelierul căruia a fost recuperată crucea, recunoaşte că l-a ajutat pe prietenul său Pavel Drăgman să o transporte din cimitir, dar spune că habar nu avea că ar fi furată. „Crucea era în magazie la cimitir de câţiva ani. În iarnă l-am ajutat să ducă nişte lemne la cimitir, iar l-a întoarcere m-a rugat să-l ajut să transporte şi crucea aceas­ta. Nu m-am gândit că e furată. Am dus-o la mine în atelier, să o șlefuiesc când voi avea timp. Vă daţi seama că dacă ştiam că e furată nu o ţineam din iarnă şi până acum la mine. Drăgman chiar mi-a spus că a luat crucea de la paznicul cimitirului cu 200 de lei”, mărturiseşte Iştoc.
Un alt localnic susţine că hoţii s-au cam obişnuit să opereze în cimitir, de unde fură fierul folosit pentru împrejmuirea mormintelor şi obiectele de metal de pe cruci. „În zona cimitirului se fură serios. Mormintele sunt pur şi simplu hingherite. Am văzut chiar eu că s-a furat un Christ de alamă de pe o cruce, că au dispărut garduri din fier. În ceea ce-l priveşte pe consilierul implicat, ar trebui să ştie că ceea ce s-a întâmplat este un sacrilegiu. Partidul din care face parte ar trebui să ia măsuri”, susţine bărbatul.
În ceea ce-l priveşte pe paznicul cimitirului, acesta nu a dorit să stea de vorbă cu noi, pentru a-şi prezenta şi el punctul de vedere.
„O imagine proastă pentru toţi consilierii locali”
Vestea cu privire la furtul crucii a ajuns şi la Primărie. Viceprimarul Miroslav Golovescu susţine că implicarea unui consilier în acest scandal reprezintă o pată pentru întreg Consiliul Local Vinga. „Scandalul acesta creează o imagine proastă pentru toţi consilierii locali. Nu înţeleg cum un consilier local poate fi implicat în aşa ceva, când el reprezintă atâţia oameni. Dacă ar fi corect şi cinstit, domnul Drăgman ar trebui să vină cu demisia, să ne-o pună pe masă. E pur şi simplu jenant ce s-a întâmplat. Trebuia să se gândească înainte de a face ceea ce a făcut, la consecinţele ce vor urma. Crucea repre­zintă un simbol, a fost sfiinţită când a fost pusă pe mormânt. Nu poţi să faci ce vrei cu el”, ne-a declarat viceprimarul Golovescu, care este absolvent al unei facultăţi de teologie. Acesta susţine că monumentul funerar furat costă în mod normal între 40 şi 50 de milioane, în condiţiile în care este făcut dintr-o marmură groasă, de foarte bună calitate.
Şi Dan Dorel, fostul preşedinte al PP-DD Vinga, crede că Drăgman nu ar mai avea de căuta printre consilierii locali. „Se impune excluderea de urgenţă a domnului Drgăman, pentru că aduce preju­dicii grave de imagine şi credibilitate Consiliului Local Vinga şi implicit întregii comunităţi”, este de părere Dan Dorel.
Guţu aşteaptă finalizarea anchetei
Remus Guţu, preşedintele PP-DD Arad, susţine că deocamdată nu poate lua nicio măsură împotriva lui Drăgman, pentru că trebuie să ţină cont de prezumţia de nevinovăţie. „E un lucru neplăcut ceea ce s-a întâmplat. Aşteptăm să se finalizeze cercetările şi dacă va fi găsit vinovat, îl vom da afară din partid şi îl vom înlocui în consiliu cu următorul pe listă. Statutul partidului şi legea ne obligă să facem acest lucru. Sigur, orice pădure are şi uscături, dar nu cred că domnul Drăgman s-ar coborî atât de jos încât să sustragă crucea”, a declarat Guţu.
Consilierul îşi susţine nevinovăţia
Pe de altă parte, Pavel Drăgman respinge acuzaţiile care i se aduc şi refuză să comenteze afirmaţiile viceprimarului care i-a cerut demisia. „Ce vină aveţi dumneavoastră dacă vă duceţi în piaţă şi cumpăraţi cu banii dumneavoastră o maşină care se dovedeşte că este furată? Când am cumpărat-o, mi s-a spus că acea cruce nu este din Vinga şi că a fost refuzată în altă parte. Dacă ştiam că e furată, stăteam nepăsător din ianuarie până acum? Am 15 ani de construcţii, puteam face orice din ea”, se apără Drăgman. Acesta a lăsat să se înţeleagă că-l va da în judecată pe cel de la care a cumpărat crucea, dar refuză să spună de unde a luat-o şi cât a plătit pentru ea.
Lucian Şerban

Recomandările redacției