bunPrima probă, cea de limba şi literatura română, de la examenul de evaluare naţională a absolvenţilor de clasa a VIII-a a decurs fără incidente în judeţul Arad. O singură excepţie a reprezentat-o un elev de la Colegiul Naţional Elena Ghiba Birta Arad, care a fost nevoit să susţină proba scrisă de pe patul de spital. „Cazul este unic în Arad la această ediţie a evaluării naţionale, însă astfel de situaţii sunt prevăzute în metodologia de examen. Băiatul este internat la chirurgie şi era imposibil să susţină examenul în condiţii normale. Cu aprobarea specială a Ministerului Educaţiei, acestuia i s-a permis să susţină examenul din spital“, ne-a declarat profesoara Mariana Tocaciu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad.

Băiatul a susţinut astfel proba din spital, sub supravegherea membrilor comisiei de examen şi a unui jandarm. În aceleaşi condiţii va susţine şi proba la matematică de mâine.

Astăzi, 24 iunie, elevii aparţinând minorităţilor naţionale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă vor susţine proba scrisă la limba şi literatura maternă. În judeţul nostru este vorba despre germani, slovaci şi unguri. Miercuri, 25 iunie, va avea loc ultimul test din cadrul evaluării naţionale, proba scrisă la matematică. Afişarea rezultatelor se va face pe data de 27 iunie, până la ora 16:00, după care vor putea fi depuse contestaţiile (până la ora 20:00). Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 1 iulie.

Probele încep la ora 9.00, când se deschid plicurile sigilate care conţin varianta de subiecte multiplicată, în fiecare sală în care se susţine proba. Accesul elevilor în săli este permis, cel mai târziu, cu 30 de minute înainte de începerea probei, respectiv până la ora 8.30, în fiecare zi în care se desfăşoară probele scrise.

Evaluarea Naţională se desfăşoară, anual, într-o singură sesiune. Subiectele sunt elaborate în cadrul Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare şi permit rezolvarea în 120 de minute.

La susţinerea examenelor, elevii sunt aşezaţi câte unul în bancă, în ordine alfabetică, pe clase. Pe uşa fiecărei săli de examen este afişată lista nominală cu elevii repartizaţi în acea sală.

Supravegherea este asigurată, pentru fiecare sală, de doi profesori de altă specializare decât cea corespunzătoare disciplinei la care se susţine probă.

Fiecare elev primeşte o coală de hârtie tipizată, pe care îşi scrie cu majuscule numele, prenumele tatălui, toate prenumele personale, în ordinea în care sunt trecute în actul de identitate şi completează lizibil celelalte date de pe colţul ce urmează a fi lipit. Colţul colii tipizate este lipit, după distribuirea subiectelor în săli, numai după ce asistenţii din săli au verificat completarea corectă a tuturor datelor prevăzute şi după ce aceştia semnează în interiorul porţiunii care urmează a fi sigilată.

Recomandările redacției