Ieri am avut discuții telefonice cu mai mulți primari cu privire la gestionarea situației împotriva coronavirusului, care din păcate face victime în întreaga omenire. „Este o situație gravă, mai ales că unii încă nu realizează cu ce ne confruntăm. Însă noi, românii am acționat destul de bine față de italieni și de spanioli”, a spus un primar, cu care am avut o discuție. Acesta adaugă: „Ca peste tot, nu există pădure fără uscături, dar cred că s-au luat măsurile care trebuiau luate. Însă există persoane cărora le intră pe o ureche și le iese pe alta.Dacă o ținem tot așa, cred că măsurile se vor înăspri. Trebuie știut că trebuie respectat Decretul privind prevenirea răspândirii Covid- 19 și Ordonanța Militară nr. 2. În aceste documente sunt prevăzute toa­te obligațiile noastre. Important este să nu le luăm ca pe un fel de joacă cu viața noastră” .
Într-adevăr situația în județul nostru este sub control, deși în prima fază nu prea erau bani pentru cumpărarea unor echipamente de protecție și aparatură, atât pentru medici, cât și pentru restul personalului. Au fost însă persoane cu suflet mare, care au făcut aceste donații încă din primele zile. Dar alții… Să revenim însă la subiecul nostru de azi și să vedem cum se gestionează această situație. Dar care a fost situația la unele primării cu care am discutat telefonic?
Întrebarea a fost desigur despre modul în care respectă cetățenii starea aceasta de urgență privind combaterea acestui virus ucigaș – coronavirus. La Hălmagiu, răs­punsul primarului Adrian Țoca a fost: „Cetățenii sunt conștienți că trebuie să stea acasă. Avem două cazuri de autoizolare pe care poliția le verifică dacă sunt respectate”.
La Vârfurile, viceprimarul Toma Banciu ne-a răspuns: „Am avut două persoane venite din Anglia, îna­inte de a avea noi starea de urgență. Acum sunt în autoizolare la domiciliu. Vreau să spun, de asemenea, că deținem toate informa­țiile cu privire la toți cei care fac transporturi și situația este sub control. În rest toată lumea stă acasă. Poliția îi are sub control pe cei care trebuie să stea în izolare ”, a precizat viceprimarul.
La Moneasa am avut aceleași întrebări, iar primarul Nuțu Herbei ne-a spus: „ Am avut în vedere să iau legătura cu DSP Arad la finele săptămânii trecute și cu managerul Spitalului Dr.Preoțescu în ce privește situația celor care sunt cazați în stațiune, la Hotel Parc în regim de spital. L-am rugat să nu mai permită personalului, cât și bolnavilor să stea în fața hotelului. Am convenit că vor sta doar în balcoane și dacă vor să se dezmorțească un pic, în spatele hotelului, dar nu mai mult de trei persoane, așa cum este prevăzut în Ordonanța Militară. Deși am două persoane izolate la domiciliu în satul Rănușa, din cauza faptului că soția a fost plecată la muncă în Germania s-au autoizolat. Mai au doar cinci zile și ies din autoizolare. Oamenii au înțeles fără să le impună cineva”, a precizat primarul Herbei.
La Șiria, primarul Valentin Bot a avut întotdeauna o bună organizare, indiferent de situație.
– Domnule primar cum sunt respectate aceste măsuri pe care le stabilesc Decretul de Urgență și a Ordonanței Militare?
– Nu se discută asemenea legi și ordine. Pot spune că suntem în stare de război. Eu am trimis deja mașina cu înregistrările vocale, pentru ca și lumea care nu are acces la internet să fie bine informată. Același text l-am trimis și pe WhatsApp. Iar cuvintele de ordine sunt igienă personală foarte bună și spălatul cât mai de pe mâini, autoizolare de 14 zile pentru persoanele care au călătorit în afara țării, anunțarea autorităților în cazul în care aveți informații des­pre unele persoane care nu respectă autoizolarea. De asemenea, am indicat să nu se părăsească locuința fără rost. Acest lucru este bine să se facă doar dacă se merge la muncă sau pentru cumpărături de strictă necesitate.
De la Beliu, ni s-a răspuns: „Am fost în satele care aparțin de comuna noastră să-i avem în vedere pe oamenii care au peste 65 de ani și sunt singuri. Am vrut să le asigurăm alimentele și medicamentele acolo unde nu au posibilități. Avem oameni care s-au întors de la muncă din străinătate și sunt acum în autoizolare. Poliția îi are în evidență”, a precizat viceprimarul Ioan Mihoc.
La Apateu situația este sub control.
– Ce zic cetățenii de acest coronavirus ucigaș, domnule primar Aurel Bondor?
– Fiecare urmărește media și se izolează. Nu au altă cale și trebuie să înțeleagă acest lucru. Poliția își face treaba și toți cei care au îndatoriri. Dar cu așa ceva nu ne-am întâlnit. Primăria rezolvă problemele urgente, în rest lumea este la izolare.
Șepreuș: „Da, cu toții avem această obligație de a întinde mâna și a ajuta persoanele ce depășesc 65 de ani, cu alimente și medicamente. Avem și lista pe care o înaintăm către Prefectura Arad. Cei care s-au întors din străinătate, au intrat la autoizolare. Poliției îi revine sarcina să-i urmărească, dacă respectă Decretul și Ordonanța Militară”, a spus Ioan Pintean, primarul comunei.
În concluzie, putem spune că toate autoritățile locale au luat măsurile care se impun. Iar cei care nu respectă aceste prevederi vor răspunde în fața legii.
Voicu Sida

Recomandările redacției