* Lansări de carte și acordarea distincţiilor jubiliare  – „95 DE ANI DE LA MAREA UNIRE”

ok (1) ok (2)Manifestările științifice și culturale organizate sub genericul 2013 – Anul Marii Uniri, în perioada 27.11.2013 – 01.12.2013, de Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, cu prilejul împlinirii a 95 de ani de la Marea Unire (1918-2013), au debutat, în Aula „Ştefan Cicio Pop” cu vernisarea expoziţiei fotografice „Vasile Goldiş şi Marea Unire”, autor: lect. univ. dr. Virgiliu Jireghie, în prezența prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele UVVG, care a evocat perso­nalitatea lui Vasile Goldiș.
Lucrările au continuat în Sala „ Regele Ferdinand” din cadrul Primăriei Arad, unde au participat prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș”, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității, Înaltpreasfinția Sa Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, prof. univ. dr. Sorin Bașchir, președintele Senatului Universitar, prorectori, directori de instituții, oameni de cultură și artă, cadre didactice, studenți, masteranzi, absolvenți ALUMNI-UVVG. Inspectoratul Școlar Județean a fost reprezentat de prof. Mihai Spânu, inspector școlar general adjunct, iar Prefectura Arad de subprefectul Radu Stoian.
Prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul UVVG, a subliniat că „este o mare bucurie şi, în acelaşi timp, o deosebită res­ponsabilitate, când afirmăm că Aradul a fost prima capitală a României Mari. Ne exprimăm astfel respectul faţă de gene­raţia de intelectuali arădeni – a cărei lider era Vasile Goldiş – pentru pregătirea şi împlinirea Marelui act istoric de la 1 Decembrie 1918 de la Alba-Iulia. În acelaşi timp, doresc să ducem mai departe crezul lor pentru unitate naţională şi „a Patriei cinstire”, ca numele României să se pronunţe cu respect în întreaga lume. În toamna anului 1918, Aradul s-a afirmat ca cel mai important centru politic al românilor transilvăneni și a devenit „focarul daco-românismului, centrul politic al naţiunii române din Ungaria şi Transilvania”. La Arad s-a decis convocarea Marii Adunării Naţionale de la Alba-Iulia, unde românii să se pronunţe asupra unirii. Pregătirile Marii Adunări Naţionale de la Alba-Iulia au fost făcute în cea mai mare parte la Arad, fapt ce dovedeşte că oraşul de pe Mureş era cel mai important centru politic al românilor din Transilvania, locul în care activau cei mai importanţi lideri politici. Rolul important al Aradului şi politicienilor arădeni în realizarea Unirii, a fost recunoscut şi de clasa politică de la Bucureşti, în frunte cu regele Ferdinand, care a decis, în 5 decembrie 1918, decorarea cu ordinul „Marele cordon al Coroanei României” a unor lideri din Transilvania. Printre aceştia se numără episcopul Ioan I. Papp şi Vasile Goldiş”, a precizat prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș”.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preșe­dintele Universității de Vest „Vasile Goldiș”, a declarat: „Am ales să sărbătorim 95 de ani de la Marea Unire în această maiestuoasă sală, ce poartă numele Regelui Ferdinand Întregitorul, în semn de cinstire a faptului că aici, la Arad, s-a pregătit Marea Unire, consfinţită prin Actul Istoric de la 1 Decembrie 1918, de la Alba Iulia, iar Vasile Goldiş a făcut parte din Delegaţia care a înmânat, la Bucureşti, Regelui Ferdinand Rezoluţia Marii Uniri. „Ziua de 1 Decembrie 1918 este o zi sfântă, când s-a născut România Mare” – Sunt cuvintele rostite de Vasile Goldiş, ideolog al Marii Uniri, lider al patrioţilor arădeni, care au contribuit la întărirea unităţii naţionale a românilor din Transilvania şi Banat”.
„La Marea Adunare de la 1 Decembrie 1918, care a avut loc la Alba-Iulia, Vasile Goldiş a citit Rezoluţia Unirii, document prin care societatea românească era organizată pe baza unui sistem democratic, fapt care marchează naşterea unei noi perioade istorice. Prin cele spuse la Alba-Iulia, Vasile Goldiş a reuşit să „aştearnă în cele mai lapidare fraze ideea unirii” şi să „sintetizeze în forme constituţionale furtuna de dorinţe a mulţimilor”. Rezoluţia Marii Uniri este expresia viziunii politice a lui Vasile Goldiş, este o nouă concepţie despre stat prin care se „tălmăceşte o evanghelie a civilizaţiei umane”. Prin cele exprimate în document, Vasile Goldiş se afirmă ca un vizionar politic şi subliniază necesitatea colaborării între naţiuni”, a precizat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș”.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşe­dintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, a subliniat: „Academia Română organizează vineri, 29 noiembrie 2013, în Aula Academiei Române din Bucureşti, o adunare festivă consacrată împlinirii a 95 de ani de la Marea Unire din 1918, unde am onoarea să prezint, din partea Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, comunicarea „Rolul mişcării de emancipare naţională a românilor din Transilvania în pregătirea Marii Uniri de la Alba-Iulia”. Fie ca 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, să o cinstim ca pe o zi a unităţii, frăţiei şi respectului tuturor valorilor democratice, într-o Europă prosperă”.
Un moment emoționant l-a constituit lansarea volumelor „95 de ani de la Marea UNIRE” – „Vasile Goldiş” University Press Arad, Coord. Prof. univ. dr. Marius Grec, decanul Facultăţii de Ştiinţe Umaniste, Politice şi Administrative; prezentat de lect. univ. dr. Stelean Boia și „Vasile Goldiş – Studii si documente”, autor: conf. univ. dr. Eugen Gagea.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, Președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș”, Rector Fondator, a acordat, în numele Senatului și a Conducerii Universității, dinstincții jubiliare de aur – „95 DE ANI DE LA MAREA UNIRE”, unor personalități ale vieții științifice și publice din țară și străinătate.
Biroul de presă al UVVG

Recomandările redacției