Pirateria din domeniul taximetriei a stârnit revoltă în rândul taximetriștilor. Aproape 300 de taximetriști au protestat astăzi, de la orele 11.00, printr-un marș în coloană.

Marșul a avut ca traseu sere Grădiște – Podgoria – Bulevardul Revoluției – Piața Avram Iancu – Podgoria – sere Grădiște. De la începutul protestului și până în jurul orei 13.00, semafoarele din centrul Aradului au funcționat pe culoarea galben intermitent.

Taximetriști de la toate firmele de taxi din Arad s-au reunit pentru protest, un manifest care i-a surprins pe arădenii care nu le cunosc problemele. Au mers în coloană, dar s-a putut circula pe o bandă. Protestul a fost autorizat de către administrație și a fost lipsit de incidente.

Acțiunea de la Arad s-a înscris în rândul protestelor din întreaga țară. Revolta taximetriștilor nu a fost doar una de solidarizare – așa cum s-a vehiculat inițial. În general, nemulțumirile taximetrișilor se leagă de compania Uber și de cei care practică pirateria.

Concurență necinstită, ilegală

La Arad nu există Uber, dar pirateria în taximetrie este în floare. Taximetriștii arădeni sunt revoltați, întrucât cei „taxi pirat“ au împânzit orașul. Spun că firmele de taxi nu au comenzi în afara orașului, în localitățile din județ mai apropiate de municipiu, din cauza taximetriștilor pirat. În ultima vreme, activitatea acestora a luat avânt și sunt o concurență necinstită, chiar ilegală, care practică „târguiala“ când e vorba de prețul cursei. Mizează pe faptul că se pot târgui la preț și pot lua mai mulți călători pe aceeași cursă. Într-un cuvânt au numai de câștigat, în timp ce firmele de taxi au de pierdut.

Dacă pentru cursele locale, în oraș, arădenii se feresc să circule cu taxi pirat,  pentru călătorii în județ, mulți îi aleg de nevoie. „Practic taximetrie din anii 90 și de atunci am tot avut probleme cu ei. În ultimii ani au apărut tot mai mulți și au punctele lor, strategice unde stau: în zona gării, autogării, în zona Boul Roșu, în Vlaicu. Mulți sunt în stare să staționeze în stațiile de taxi. «Se urcă» pe noi ca să ne ia clienții. Nu este corect, pentru că nu vorbim doar de faptul că nu există ceas, ci de faptul că nu există vreun tarif fix. Toți avem aceeași problemă și de data aceasta ne-am hotărât să protestăm“, a susținut Mircea N, un taximetrist vechi în branșă.

Taximetriștii spun că nu există cadru legal clar pentru tragerea la răspundere a celor care fac taximetrie pirat. Practic, taximetriștii vor o lege prin care să fie interzisă taximetria ilegală, neautorizată. „Din ce știm noi, pentru că suntem interesați se tot discută de un proiect de lege pentru interzicerea taximetriei pirat. Dar deocamdată nu este legiferat. Autoritățile spun că nu le pot face nimic pentru că nu există lege. Cică ar putea fi trași la răspundere dacă sunt prinși în repetate rânduri. Păi asta e problema?! Pot fi prinși oricând că fac asta. Ni se pare că de fapt nu se dorește prinderea lor sau pur și simplu nu interesează pe nimeni“, a mai spus Petre C – taximetrist.

Președintele Camerei Taximetriștilor Arad susține că vrea să fie luate măsuri împotriva celor care practică taximetria ilegal. „Suntem revoltați că noi plătim taxe și impozite, iar alții fac transport ilegal, la negru, de persoane, așa cum se întâmplă și la Arad”, a declarat Daniel Tomuța, președintele Camerei Taximetriștilor.

Recomandările redacției