7 puncte despart în clasament cele două echipe care se întâlnesc astăzi în cadrul etapei a 17-a a Superligii: Petrolul și UTA. Ecartul în ceea ce privește pozițiile din clasament este chiar mai mare: în timp ce Petrolul este pe locul 6, ultimul care duce în play-off, Bătrâna Doamnă, dacă prin absurd în acest moment ar îngheța campionatul, ar retrograda în Liga a 2-a, deoarece se află pe 15, primul retrogradabil. Asta deși la începutul sezonului, staff-ul tehnic lansa cu obstinație obiective de genul calificării în play-off sau câștigării Cupei României.

Tocmai de aceea UTA a și schimbat antrenorul la începutul acestei săptămâni. Ilie Poenaru și conducerea clubului au ajuns la o înțelegere de reziliere pe cale amiabilă a contractului, iar la cârma echipei a fost reinstalat Laszlo Balint, antrenorul care a promovat UTA în prima ligă, dar care un an și jumătate mai târziu, a plecat în urma unei serii de 10 meciuri consecutive fără victorie, care însă nici ea n-a împins echipa arădeană atât de jos în clasament. Însă entuziasmul unui nou început nu poate să escamoteze realitatea: în teren vor fi aceeași jucători, care se vor baza pe aceeași pregătire, iar tactic e greu de crezut că Balint a putut schimba ceva fundamental în câteva zile. Rămâne de văzut dacă impulsul de natură mentală, pe care l-a adus la echipă schimbarea de antrenor, va fi suficient pentru a răsturna calculele hârtiei care, prin prisma clasamentului, o dau pe Petrolul ca favorită.

UTA a ajuns atât de jos în acest sezon în urma unei serii cumplite de 6 meciuri în care a reușit să scoată un singur punct din 6 partide, punct reușit, culmea, în fața campioanei CFR Cluj. Adversarii au trecut și ei printr-o pasă asemănătoare, dar și-au revenit. De fapt întreg parcursul ploieștenilor în acest sezon a fost unul „în salturi“. Au început cu două înfrângeri, apoi au continuat cu 7 partide consecutive fără eșec, urmate de 5 înfrângeri consecutive. Ultimele două partide le-au câștigat însă, 2-0 acasă cu FC Argeș și 1-0 în deplasare la Voluntari.

Ca o încurajare pentru  UTA, un element statistic este favorabil echipei noastre: Petrolul este o echipă care stă mai rău în clasamentul meciurilor de pe teren propriu, decât în cel al deplasărilor. Din 8 meciuri pe „Ilie Oană“, găzarii au câștigat doar 3, celelalte încheindu-se cu 2 remize și 3 înfrângeri. Până și golaverajul este negativ, 7-8. Însă pentru a profita de această slăbiciune de pe teren propriu a adversarilor, este nevoie ca și roș-albii să își ridice nivelul prestațiilor „externe“, unde au pierdut 5 meciuri din 8 și au o singură victorie, acel 2-1 de la Botoșani.

Cele două echipe au o lungă tradiție în spate dar problemele pe care le-au traversat în perioada contemporană, le-au făcut să se întâlnească recent mai mult prin liga secundă. Trebuie spus că UTA n-a mai pierdut la Ploiești din septembrie 2011. De atunci, cele două s-au mai întâlnit de două ori la Ploiești. A fost un 2-2 în 2018 și apoi o victorie cu 3-0, la primul meci în deplasare din primul mandat al lui Laszlo Balint. În turul acestui sezon, arădenii s-au impus pe teren propriu cu 2-0, prin dubla lui David Miculescu, la acel moment încă jucător al UTA-ei.

Este pentru prima dată în carieră când Laszlo Balint și Nicolae Constantin se află față în față. În schimb pe echipa antrenată de acesta, Petrolul, antrenorul UTA-ei a înfruntat-o de 6 ori, având un bilanț pozitiv: 2 victorii, 3 remize și o înfrângere. Pe banca UTA-ei este însă neînvins în fața ploieștenilor, reușind să câștige în Liga 2 tur – retur cu 3-0, pentru ca apoi, în play-off-ul de promovare, cele două echipe să încheie la egalitate, 1-1.

La ora meciului, echipele se prezintă într-o situație total diferită din punct de vedere al efectivului. Dacă la Petrolul, Nicolae Constantin n-a raportat nicio indisponibilitate, la UTA lotul e decimat: Vukcevic, Cascini și Ademi sunt accidentați, iar Erico, Benga și Șteau suspendați. Revine însă Ubbink, reprimit în lot odată cu schimbarea de antrenor, dar și Damian Isac, care s-a antrenat normal în această săptămână, dar rămâne de văzut în ce formă fizică se afla după trei săptămâni de pauză.

Meciul va fi condus la centru de un arbitru care nu mai are nevoie de nicio prezentare, din păcate, pentru suporterii utiști: Marian Barbu din Făgăraș. E suficient să menționăm că, din 8 partide ale UTA-ei oficiate de acesta, UTA n-a câștigat niciuna. Apoi, ne aducem aminte arbitrajele acestuia din sezonul trecut, când după ce a dezavantajat-o clar pe Bătrâna Doamnă în meciul cu Dinamo din „Ștefan cel Mare“, când l-a eliminat eronat pe Batha, a urmat „tâlhăria“ de pe Arena Națională, din partida cu FCSB, meci la capătul căruia Laszlo Balint avea să declare că n-a mai trăit așa ceva de la meciurile de Liga 3 din Valea Jiului, unde arbitrii conduceau meciurile cu groaza de spectatorii ce stăteau „cu coasa pe gard“. Marian Barbu ne-a mai condus și în acest sezon, în meciul de la Mioveni, unde Garutti i-a produs lui Raul Șteau o fractură de piramidă nazală, dar centralul a dictat doar cartonaș galben. Față de Petrolul, Barbu s-a arătat ceva mai îngăduitor. O victorie, 3 remize și o înfrângere este bilanțul ploieștenilor cu arbitrul din Făgăraș la centru. Succesul a venit chiar în acest sezon, pe teren propriu, când Petrolul a învins pe FC Botoșani cu 2-1. În actuala ediție de campionat, Marian Barbu a arbitrat 7 partide de Superliga, în care a dictat 35 de cartonașe galbene, 2 eliminări directe și 2 penalty-uri.

Echipa de arbitri este completată astăzi de tușierii Bucsi Imre (Sfântu Gheorghe) și Stelian Slabu (Brașov), rezerva Cristina Trandafir (București) și asistenții VAR Marcel Bîrsan (București) și Gabriel Stroe (Ploiești). Observator pentru arbitraj este piteșteanul Eduard Dumitrescu iar de supervizarea organizării jocului, din partea LPF, se va ocupa Mircea Călin (București).

Partida va începe la ora 18 și este transmisă în direct de posturile Digi Sport 1, Prima Sport 1 și Orange Sport 1

(foto: uta-arad.ro)

Recomandările redacției