costicavalceaÎn această săptămână, s-au făcut publice numele competitoarelor ediției 2013-2014 a Ligii a IV-a la fotbal. Printre ele se află și UTA Bătrâna Doamnă, echipă ce dorește a deveni o alternativă la gruparea din eșalonul secund aflată pe marginea prăpastiei. Obiectivul acestei formații „păstorite” de Atletico Arad nu poate fi altul decât promovarea în eșalonul trei încă din primul sezon, însă există deja opinii că regulamentul ar împiedica-o s-o facă.
Un prim punct de vedere vine din partea lui Gheorghe Constantin, încă directorul executiv al „alb-roșiilor” din Calea Aurel Vlaicu. Fiind și membru al Comitetului Executiv al Federației Române de Fotbal, fostul șef al arbitrilor crede că CE al AJF Arad a fost cel puțin neinspirat când a dat undă verde pentru noua grupare arădeană în Liga a IV-a. „Cunosc foarte bine regulamentele și știu că membrii Comitetului Executiv al AJF-ului arădean și-au depășit puțin atribuțiile. Nu e statutar să-i oferi un loc unui club nou creat în primul eșalon județean, eventual în cel de-al treilea sau cel de-al doilea, printr-o hotărâre de CE. Doar Adunarea Ge­nerală poate decide asta și, din câte știu eu, aceasta nu a fost convocată. Am avut și la Federație un caz, res­pectiv aprobarea unui loc pentru echipa Primăriei din Craiova, care s-a făcut cu votul membrilor afiliați. Comitetul Executiv poate cel mult să ia hotărâri privind sistemul competițional, dar nu și privind componența campionatului. Nu știu din ce motiv s-a luat o astfel de decizie, dar mă va lămuri domnul Cura, cu care am o relație bună”, a afirmat „oficialul”  UTA-ei.
Președintele asociației ce-și are sediul la etajul clădirii în care-și desfășoară activitatea echipa emblemă a orașului are un prim-răspuns vis-a-vis de cele sesizate de Constantin. „A fost o decizie a Comitetului Executiv al AJF care-și va urma cursul și a fost dată pentru binele fotbalului arădean. Membrii acestui organism și-o asumă, cum mi-o asum și eu personal. Trebuie să recunosc că am fost puțin subiectiv când am propus și votat în CE alocarea locului în D clubului UTA Bătrâna Doamnă. Și știiți de ce? Fiindcă am jucat pentru Campioana Provinciei, am transpirat pentru ea și am dat totul din mine pe teren sau în birouri, după ce am devenit conducător. Am salvat și voi mai salva acest club ori de câte ori va fi nevoie, poate nimeni în Arad nu s-a bătut cum am făcut-o eu pentru UTA noastră”, a precizat Dorel Cura.
Nici „oficialii” Gloriei nu se arată prea încântați de mutarea făcut de AJF Arad cu UTA Bătrâna Doamnă. Președintele exe­cutiv al „galben-albaștrilor” folosește ironia la adresa noii grupări din Liga a IV-a. „Această echipă va promova sută la sută, aceasta este presimțirea mea. Dar, dacă tot s-a făcut această echipă și tot se numește UTA, e prilejul perfect pentru Consiliul Local și Consiliul Județean să intre în club după mo­delul Timișoarei, ce beneficiază de 5 milioane de lei pe an din bugetele acestor instituții. Altfel, nu văd cum ar mai putea administrația publică locală clubul privat UTA Bătrâna Doamnă. Cred că știe toată lumea că un club sportiv nu poate funcționa sub forma unui ONG… În fine, decizia Comitetului Executiv al AJF-ului nu o pot comenta sau contesta, fiindcă nu am văzut actele ce stau la baza hotărârii. Mă gândesc doar că a fost legală din moment ce a fost asumată de conducerea AJF Arad”, a punctat Adrian Zăhoi.
Așadar,  chiar dacă mai strânge și păreri negative, alternativa la UTA din eșalonul secund, care stă să se scufunde, prinde contur. Nu mai e un secret că în spatele UTA-ei Bătrâna Doamnă se află clubul Atletico, a cărui ofertă de preluare a grupării din Liga a II-a a fost recent refuzată de conducerea „textilistă”, mai precis de finanțatorul Adrian Marțian. Suporter Club UTA nu are încă o părere oficială, unitară, vis-a-vis de gruparea din Liga a IV-a ce-și desfășoară activitatea deocamdată pe arena „Motorul” din Aradul Nou.

Recomandările redacției