În fotbal surprizele există pot apărea aproape oricând; marile surprize se petrec însă doar când echipa aflată în postura de mare favorită nu tratează cu profesionalism partida, desconsiderându-și adversarul. Atunci când are loc un duel între două echipe despărțite de două eșaloane valorice, un eșec al celei superioare nu poate fi catalogat decât o mare surpriză și, pe cale de consecință, nu poate avea drept cauze decât superficialitatea echipei mai bine cotate.

Este și cazul partidei din această după-amiază, din cadrul play-off-ului Cupei României, dintre Foresta Suceava și UTA. Chiar dacă sucevenii sunt lideri în Seria 1 a Ligii a 3-a, diferența de două eșaloane ar trebui să își spună cuvântul iar echipa oaspete să se califice fără probleme în turul următor. Indiferent de ambiția de care va da dovadă echipa gazdă, care cu siguranță va fi și susținută cu entuziasm din tribune, un alt rezultat nu este posibil decât în condițiile în care jucătorii Bătrânei Doamne vor trata cu lejeritate această partidă.

Ei bine, spectrul acestei superficialități este cel care dă frisoane suporterilor UTA-ei, care au motive întemeiate să se teamă de atitudinea favoriților. În primul rând atârnă greu în balanță experiențele din anii anteriori, când UTA a fost mai mereu eliminată din această competiție, de către echipe inferioare valoric, pe fondul unei mentalități păguboase demonstrate în teren. Și, dacă episodul cu „exotica“ Sănătatea Cluj are deja ceva vechime, rușinoasa înfrângere în fața unei alte echipe de Liga 3, CSO Filiași, este cât se poate de proaspătă în memorie, deoarece s-a petrecut chiar în sezonul trecut. La asta se mai adaugă efectele provocate de înfrângerea de pe teren propriu, din etapa trecută, în fața celor de la Hermannstadt. După acel meci însuși antrenorii echipei au recunoscut că elevii lor au tratat cu lejeritate partida, asta deși adversarul era unul neînvins și aflat pe podium în Superliga, motiv pentru fani să se întrebe cum se va prezenta echipa la meciul de Cupă de la Suceava dacă și-a permis să privească „de sus“ chiar și un adversar clasat mai bine în clasament?!

Fotbaliștii UTA-ei trebuie să liniștească astăzi aceste temeri printr-un joc consistent și o victorie solidă. Este meciul în care intri pe teren, îți demonstrezi superioritatea și până cel târziu în minutul 60 ai rezolvat calificarea. După aceea bifezi o căsuță și mergi mai departe ca în urma unui pas normal, firesc. Bombardați de (prea) mult timp de declarații sforăitoare și ambiții care par uneori de-a dreptul indecente raportate la calitatea jocului (cum ar fi aceea de a câștiga Cupa României), fanii așteaptă mai puține vorbe și mai multe fapte, așteaptă profesionalism și seriozitate. Înainte de a vorbi despre obiective mărețe, staff-ul și jucătorii UTA-ei ar trebui să înceapă să demonstreze bun simț, decență, profesionalism și să își îndeplinească obiectivele aflate la îndemână, cum ar fi, de exemplu, să depășească fără emoții un adversar mult inferior valoric.

Fiindcă am pomenit despre adversar, să spunem că Foresta Suceava reprezintă continuatoarea la nivel profesionist a defunctelor CSM Suceava și Foresta Fălticeni (rebotezată Suceava după mutarea în cetatea de scaun a Moldovei), echipe care au reprezentat ani de-a rândul fotbalul bucovinean în prima ligă. Înființată în 1946, a activat timp de decenii în ligile inferioare, sub numele de Rapid Suceava, după care în 2016, odată cu promovarea în Liga 2 a luat numele de Foresta Suceava, fiind însă alt club decât cel care producea istoricul 5-4 din „Ștefan cel Mare“. Următoarele două sezoane au fost de altfel și cele în care au avut loc singurele 4 dueluri cu UTA, toate câștigate de echipa noastră. La ultima dintre ele, pe 5 mai 2018, la Șiria, s-a înregistrat chiar și un scor fluviu, Bătrâna Doamnă impunându-se cu 8-1. Galben-verzii au și retrogradat atunci în eșalonul în care se află și în prezent. Sezonul trecut au ratat promovarea la baraj, fiind învinși de Oțelul Galați iar acum au luat-o de la capăt în încercarea de a reveni în al doilea eșalon valoric al fotbalului românesc, la cârma echipe aflându-se fostul fundaș central al Stelei și al Naționalei, Dorin Goian.

Revenind la echipa noastră, să spunem că UTA a ajuns aseară la Suceava și nu are probleme de lot din cauze medicale însă va fi văduvită de prezența internaționalilor Marko Vukcevic, Damian Isac, Aly Abeid și Rareș Pop. Excepția s-ar putea numi Virgiliu Postolachi, cel care a făcut aseară joncțiunea cu echipa de club, venind din Republica Moldova și, în funcție de parametrii săi fizici, ar putea intra azi pe teren la nevoie. După meci UTA nu se va întoarce la Arad, având în vedere că duminică joacă în campionat, la Constanța, ci se va deplasa la București unde va rămâne în zilele următoare.

Meciul din această după-amiază va fi arbitrat de o brigadă condusă la centru de Mihai Amorăriței (Câmpina), ajutat la cele două tușe de George Duță (Bacău) și Andrei Diaconu (Iași). Rezervă va fi Ciprian Aelenei (Iași). Observatorii meciului sunt Adrian Voica (Bistrița) pentru arbitraj, respectiv Ilie Andrici (Cervești – Botoșani) pentru organizarea jocului.

Așa cum spuneam, partida va începe la ora 16 și nu este transmisă de nicio televiziune. Ea poate fi urmărită însă online, pe internet, pe canalul FRF TV. Pentru a putea vedea partida trebuie să intrați pe site-ul frf.tv și să vă faceți un cont gratuit, urmărind instrucțiunile din dreapta sus aflate în secțiunea Creare cont.

(foto: uta-arad.ro)

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției