Bătrâna Doamnă se confruntă cu probleme la nivelul jucătorilor eligibili pentru a bifa obligația de a avea în teren pe tot parcursul celor 90 de minute, un jucător „under 21“. În afara lui Rareș Pop, „jupân“ absolut în acest moment al acelei poziții, UTA s-a trezit fără soluții viabile după recentele accidentări ale lui Damian Isac și Raul Șteau. Primul are din nou probleme musculare și va lipsi 4-5 săptămâni iar cel de-al doilea este chinuit frecvent de o pubalgie pentru care staff-ul medical încă n-a găsit rezolvare. Celelalte soluții din lot sunt portarul Mociu (post considerat probabil prea riscant pentru a fi încredințat unui jucător tânăr), precum și juniorii proveniți de la Academia clubului: Cibi, Sarkozy și Bota. Laszlo Balint însă nu consideră că aceștia se află la un nivel care să le permită să joace 90 de minute, dacă este nevoie, în Superliga (probabil și posturile unde evoluează aceștia au cântărit în această optică a antrenorului), astfel că a căutat soluții „externe“ pentru a avea la dispoziție rezerve de valoare apropiată în cazul unei indisponibilități a lui Rareș Pop.

Primul venit în această categorie este Salvatore Marrone, jucător de 21 de ani, care evoluează pe postul de aripă stânga dar poate juca și în banda dreaptă. Având dublă cetățenie română și italiană, Marrone s-a născut în Germania, unde a și început fotbalul, evoluând printre altele la academiile celor de la Sandhausen și 1.FC Nürnberg. A venit apoi în România, unde și-a continuat junioratul la FCSB, timp în care a prins și o perioadă de împrumut la Dunărea Călărași. A fost achiziționat în 2020 de Csikszereda, club de care aparține și în acest moment. În vară a fost împrumutat timp de jumătate de sezon la FC Voluntari, iar acum, pentru a doua parte a campionatului, rămâne în Superliga, dar în tricoul UTA-ei. Are 41 de meciuri și 4 goluri în Liga 2, la care se adaugă alte 4 prezența pe prima scenă a fotbalului românesc.

Deși jucătorul a avut probleme cu accidentările până în acest moment, ultima chir în această iarnă, Balint dă asigurări că Marrone poate fi o soluție imediată și pe care se poate baza inclusiv calitativ: „Este apt 100%, ca dovadă și ieri și azi a făcut tot programul echipei. Mi-a fost propus de domnul Eugen Pârvulescu, președintele celor de la Csikszereda. Are experiență, forță, este un jucător care știe ce înseamnă prima ligă, chiar dacă nu a jucat foarte mult. Este jucător de picior stâng, poate să joace mijlocaș stânga, fundaș stânga, mijlocaș dreapta. Și ăsta a fost un criteriu pentru care am considerat oportună aducerea lui Marrone, pentru că poate ocupa mai multe poziții. Cu siguranță că atunci când se va apela la el ne va ajuta.“

Celălalt nou venit este Patrick Pașcalău, un atacant de 17 ani crescut de UTA, care se reîntoarce la clubul arădean după un periplu la Crișul Chișineu-Criș, completat și de o jumătate de an petrecută în Liga 2 la Dumbrăvița, acolo unde în sezonul de toamnă a bifat 9 partide, reușind să marcheze un gol și să dea o pasă decisivă, la care se mai adaugă un gol marcat în Cupa României. Pașcalău vine să completeze un loc de atacant lăsat liber de Joseph Godwin, plecat împrumut la Gloria Buzău, Pașcalău având față de nigerian atu-ul că este eligibil pentru regula „under 21“.

Laszlo Balint a explicat de ce, din punctul său de vedere, a fost nevoie de aducerea acestor jucători, în detrimentul juniorilor din propria Academie, pe care UTA îi are fie în lot fie la îndemână în echipa care evoluează în Liga Elitelor: „Există excepții, cum este Rareș Pop, care evoluează la un nivel foarte bun pentru prima ligă venind de la Liga de Tineret, pe de altă parte sunt și jucători care atunci când au ajuns la prima ligă s-au confruntat cu această diferență de nivel în ceea ce privește intensitatea, forța, și așa mai departe. Lucrurile nu sunt atât de simple, dacă un jucător face câteva meciuri bune la Liga de Tineret, să ne gândim că imediat poate fi o soluție viabilă pentru echipa mare.“ De punctat totuși aici că, în afara jucătorilor angrenați în Liga de Tineret, UTA ar mai fi avut variante cu experiență într-o competiție superioară valoric: Denis Hrezdac, Cristi Mihai și Sarkozy Hunor (acesta aflat chiar în lotul echipei mari) au evoluat întreg sezonul de toamnă în Liga 3 la Pecica, acolo unde s-au aflat printre cei mai buni jucători. De asemenea, UTA mai avea doi jucători „under 21“ în lot, este vorba despre Claudiu Negoescu și Cristian Maxim, ambii cu experiență de Superliga chiar mai mare decât Marrone, dar pe care a decis în această iarnă să-i împrumute în Liga 2.

Recomandările redacției