Ultima etapă a Superligii, care se joacă în acest an calendaristic, programează una dintre înfruntările de tradiție din fotbalul românesc, care mai ales în ultimii ani, s-a transformat într-o rivalitate acerbă: cea dintre UTA și Rapid. De regulă meciurile dintre cele două echipe produc spectacol însă deseară e greu de crezut că vom avea parte de așa ceva, în special din punct de vedere tehnic, asta din cauza condițiilor grele în care se va juca. Terenul Arenei „Francisc Neuman“ este unul cu mari probleme de drenaj iar cum în ultimele zile a plouat abundent, e de așteptat ca acesta să se transforme într-o adevărată orezărie. Mai mult, frigul de la ora meciului ar putea îngheța suprafața de joc și, problema noroiului să fie înlocuită cu una și mai periculoasă pentru integritatea fizică a jucătorilor. Se știe că instalația de încălzire de sub gazon nu funcționează la capacitatea maximă astfel că perspectiva transformării terenului într-un mini-patinoar deseară la ora meciului, nu poate fi neglijată.

În aceste condiții este de așteptat ca în partida de deseară să aibă câștig de cauză (asta dacă va exista un câștigător), nu neapărat echipa mai tehnică, echipa cu joc mai elaborat ci echipa mai puternică fizic, echipa care va reuși să se adapteze ca joc la starea terenului, echipa care va avea jucători mai determinați, mai dispuși să se angajeze sută la sută într-un meci de luptă. Și, chiar dacă Laszlo Balint spunea că și din punct de vedere al UTA-ei terenul este o problemă deoarece și-ar dori ca echipa să ofere publicului fotbal și nu lupte în noroi, strict pentru acest meci este posibil ca aceste condiții grele, dacă nu să o avantajeze pe echipa noastră, măcar să afecteze mai mult adversarul. Este incontestabil că în acest moment Rapidul e echipa mai bună, o spune clar clasamentul acolo unde giuleștenii se află pe locul 4 în timp ce UTA e pe 15, iar superioritatea aceasta are la bază calitățile tehnice ale jucătorilor precum și jocul de ansamblu, adică exact aspectele ce vor fi afectate de starea terenului.

Ce este clar e că niciuna dintre echipe nu se va mulțumi cu un punct deseară. Rapidul joacă pe terenul echipei din subsolul clasamentului și deja a ridicat ștacheta pretențiilor suporterilor și conducerii. Adrian Mutu chiar a lansat un avertisment la conferința de presă către jucătorii săi, atenționând că nu-i va ierta pe cei care nu vor trata serios meciul din această seară. În plus, giuleștenii cu o victorie o depășesc la puncte pe Universitatea Craiova și își consolidează locul pe podium la finalul anului. UTA pe de altă parte e evident că nu are decât varianta victoriei ca rezultat pozitiv, după ce a ajuns la 10 meciuri consecutive fără succes. Iar faptul că în fața echipei noastre stă Rapidul, face ca presiunea suporterilor să fie și mai mare. Fanii pur și simplu s-au săturat de scuze și de explicații, atât în ceea ce privește parcursul din acest sezon cât și rezultatele împotriva giuleștenilor, pe care UTA nu i-a mai învins din primăvara lui 2008.

E important însă ca jucătorii UTA-ei să preia această presiune a fanilor și să o transforme în motivație, în energie pozitivă. Frigul, faptul că meciul se joacă la scurt timp după încheierea finalei Campionatului Mondial, rezultatele slabe, fac ca meciul să nu fie până la această oră sold-out dar indiferent de numărul celor din stadion, atmosfera va fi una extraordinară iar asta nu poate decât să-l facă pe un fotbalist să dea totul pentru victorie. Cu siguranță că duelul din tribune va fi la cote foarte înalte, mai ales că și galeria Rapidului și-a anunțat prezența la meci, urmând să facă deplasarea la Arad cu autocarele.

Revenind la ceea ce se va întâmpla pe teren, de punctat că ambele echipe au ceva absențe pentru partida de astăzi. La UTA lipsesc Chindriș, Erico (accidentați), Batha și Aly Abeid (suspendați) în timp ce Adrian Mutu nu va putea conta pe Kait și Vojtus (suspendați) respectiv Papeau și Mățan (accidentați).

Din păcate Federația Română de Fotbal și-a dat din nou în petec. Este o sfidare la adresa UTA-ei, din punctul nostru de vedere, faptul că doi dintre arbitrii delegați la acest meci, inclusiv centralul, sunt din București. Marcel Bîrsan este cel care ar trebui ca în acest meci să împartă dreptatea. A mai făcut-o de două ori în acest sezon la meciurile UTA-ei, în înfrângerea din prima etapă de la Pitești și în victoria de pe teren propriu cu Universitatea Cluj. Bucureșteanul a arbitrat 12 partide de Superliga în acest sezon (niciuna a Rapidului) și în precedenta situație în care a arbitrat o echipă din București împotriva unei alte echipe din țară, succesul a aparținut echipei din capitală (Sepsi – FCSB 0-1). Brigada de arbitri este completată de asistenții Radu Ghinguleac (București) și Mihai Marica (Bistrița). Al patrulea oficial este Rareș Vidican (Satu Mare) iar în camera VAR se vor afla clujenii Horațiu Feșnic și Alexandru Cerei. Obsevator pentru arbitraj este Szekely Zoltan (Baia Mare) în timp ce observator de joc a fost desemnat de LPF, Iuliuss Nemțeanu (Ghermănești).

Partida este transmisă pe posturile Digi Sport 1, Prima Sport 1 și Orange Sport 1. La ora meciului se anunță o temperatură de -1 grad Celsius însă cea resimțită va fi mai scăzută. Vestea bună este că astăzi nu mai există risc de ploaie, lapoviță sau ninsoare.

(foto: uta-arad.ro)

Recomandările redacției