Ilie Poenaru și băieții săi s-au îmbarcat aseară în avionul care, sperăm cu toții, i-a dus către locul primei victorii în deplasare în acest campionat. Este ACEA victorie pentru care la startul sezonului, suporterii ar da la schimb probabil un număr rezonabil de puncte puse în joc în alte deplasări.

Confruntarea dintre UTA și Rapid este una dintre cele mai vechi din fotbalul românesc. În primul rând, cele două sunt echipe galonate, de mare tradiție, care mai mult ca sigur, dacă n-ar fi fost nevoite să gestioneze timp de zeci de ani concurența neloială a cluburilor departamentale înființate de regimul comunist, ar fi avut mult mai multe trofee în palmares și probabil că s-ar fi duelat pentru titluri în numeroase ocazii. La capitolul titluri de campioană, UTA stă mai bine, având 6 trofee dar Rapidul pe de altă parte este specialistă în Cupa României, pe care a câștigat-o de nu mai puțin de 13 ori. Dar cum meciul se dispută în campionat, să spunem că echipa noastră are avantajul palmaresului în meciul de astăzi, asta deși adversarii pot invoca faptul că două dintre cele trei campionate câștigate sunt de dată mult mai recentă (1999 și 2003 față de 1970 când consemnăm ultimul triumf al echipei de pe Mureș).

Cele două echipe s-au duelat de zeci de ori pe prima scenă a fotbalului românesc, fiind printre protagonistele campionatului în perioada dintre Al Doilea Război Mondial și intensificarea dictaturii regimului ceaușist. Confruntarea inaugurală a acestui duel longeviv a avut loc la Arad pe 3 noiembrie 1946, atunci când ITA și CFR București (cum se numea Rapidul în acea vreme) au remizat, 2-2. Bonyhadi a deschis scorul în minutul 3, pentru ca Petschovszky să-l majoreze la capătul primului sfert de oră. Bucureștenii au fost o nucă tare și au revenit însă în joc. Radu Florian a redus din diferență înainte de pauză iar Vekony va înscrie golul egalizator în partea a doua. La retur, pe Giulești, a fost tot egal, 1-1. Pe 11 mai 1947, în etapa a 22-a, aproximativ 27.000 de spectatori îl vedeau pe Matyas Toth (cunoscut și ca Toth III) deschizând scorul în minutul 29, la capătul unei combinații cu Adalbert Kovacs și Iosif Petschovszky. Peste doar două minute gazdele primesc un penalty la o minge căzută pe mâna lui Lorant și Filotti egalează, scorul rămânând neschimbat până la finalul meciului. Pentru prima victorie a ITA-ei trebuie să mai așteptăm un an. Pe 24 aprilie 1948, ITA câștiga matematic titlul de campioană în Giulești după un năucitor 5-2 împotriva alb-vișiniilor. Este meciul în care Iosif Petschovszky face un meci senzațional, vrăjind publicul care, încântat de reprezentație, nu mai ține cont de înfrângerea favoriților iar la sfârșit invadează terenul cu dorința de a-l îmbrățișa, atinge sau măcar de a fi mai aproape de acest jucător miraculos.

Ultimele patru decenii au rărit aceste întâlniri dar poate tocmai de aceea, virulența cu care cele două se înfruntă de fiecare dată când se întâlnesc, a crescut. Ultima victorie a UTA-ei în deplasare la Rapid a avut loc pe 2 mai 2008 când, deja retrogradată în liga secundă, Bătrâna Doamnă obținea o victorie de palmares pe Giulești, cu 3-2, meci în care aveau să strălucească Ioan Hora și John Ibeh, ambii la acea oră jucători tineri și de mare perspectivă pentru fotbalul românesc. Precedentul meci disputat în capitală, pe Arena Națională. a fost unul „cu cântec“, având de toate, de la incidente în tribune și până la dramatism în teren. UTA a condus la pauză după un penalty transformat de Ubbink din două încercări. În partea a doua, având superioritate numerică, echipa noastră a forțat desprinderea și a beneficiat de câteva ocazii uriașe care până la urmă s-au răzbunat, Marzouk egalând cu un sfert de oră înainte de final. A fost meciul care i-a pecetluit soarta lui Laszlo Balint, care își încheia după aproape trei ani conturile cu echipa pe care o promovat-o, dar care la acea oră înregistra o serie incredibilă de 10 meciuri fără victorie.

Meciul din această seară nu se mai joacă pe Arena Națională ci pe noul stadion Giulești. Este prima vizită a UTA-ei în modernizata casă a Rapidului, acolo unde atmosfera va fi cu siguranță sufocantă dar unde Bătrâna Doamnă va avea la rândul ei câteva sute de susținători. Cele două echipe se află în momente opuse din punct de vedere mental. Giuleștenii vin după înfrângere în „primus derby“ de la Ploiești, în timp ce UTA a legat două meciuri fără înfrângere, câștigând etapa trecută, cu Universitatea Cluj, pe teren propriu. Totuși, grație începutului bun de campionat, gazdele stau mai bine în clasament. Cu 9 puncte acumulate, se aflau pe locul 5 înaintea debutului etapei, în timp ce UTA, cu 7, era abia pe poziția 11.

Meciul va fi condus la centru de Iulian Călin din Ștefănești – Argeș, ajutat la cele două tușe de Alexandru Cerei (Cluj) și Andrei Constantinescu (București). Arbitru de rezervă a fost desemnat Bogdan Dumitrache tot din București în timp ce în camera VAR se vor afla Iulian Dima, la rândul său din capitală și Stelian Slabu din Brașov. Observator de arbitri este Nicolae Marodin iar observator de joc, Paul Cazan (ați ghicit, amândoi tot din București). Partida începe la ora 21.30 și este transmisă în direct de Digi Sport 1, Orange Sport 1 și Prima Sport 1.

(foto: uta-arad.ro)

Recomandările redacției