Era greu dacă nu chiar imposibil de anticipat situația în care, cu două etape înainte de finalul turului de campionat, UTA se află deasupra celor de la FCSB în clasament. Din păcate lucrurile stau așa nu pentru că echipa noastră ar avea un sezon extraordinar ci pentru că roș-albaștrii sunt într-o degringoladă totală, lucru de care Bătrâna Doamnă încearcă să profite. Nu locul în clasament (9 înaintea etapei, cu 16 puncte acumulate), nu forma de moment (fără victorie în ultimele 3 meciuri de campionat), nu prestațiile din deplasare (o singură victorie din 7 meciuri) și nici măcar jocul bun din ultima etapă cu CFR nu o recomandă neapărat pe UTA ca o candidată la surpriză, cât o face momentul extrem de prost prin care trece echipa gazdă. FCSB era pe locul 12 la startul etapei, a stat runde bune chiar pe loc de baraj de evitarea retrogradării, are doar două meciuri câștigate în campionat pe teren propriu și este cu moralul la pământ după o dublă europeană rușinoasă în fața danezilor de la Silkeborg, încheiată cu scorul general de 0-10.

De ce se leagă totuși speranțele echipei lui Dică? În primul rând de valoarea lotului, unde are jucători cu calitate tehnică certă, de revenirile în primul 11 ale unor fotbaliști precum Omrani, Coman, Dawa sau Tamm, care n-au jucat în returul cu danezii și de faptul că vin după două victorii consecutive în campionat. Demolați de patron, ironizați de o țară întreagă, inclusiv de proprii suporteri, Dică și elevii săi nu au decât varianta unei reacții de orgoliu, precum un animal rănit și încolțit, altfel prăbușirea va fi totală. De cealaltă parte, Ilie Poenaru e conștient probabil că a ratat în această toamnă, după victoriile cu FC U. Craiova 1948 și apoi cu FC Botoșani, două momente psihologice importante în care echipa era susținută, înconjurată cu multă încredere și se aștepta panta ascendentă. Acum, după jocul și atitudinea foarte bune arătate etapa trecută în fața campioanei CFR, roș-albii se află în fața celui de-al treilea astfel de moment și n-ar prea avea voie să-l rateze, altfel e greu de crezut că echipa reconstruită în vară ar putea să mai dezlipească de pe ea eticheta eșecului.

Din această partidă ne putem aștepta la un meci aprig disputat, cu două echipe dispuse să arunce în luptă totul din punct de vedere fizic și mental; așa cum de altfel a fost de cele mai multe ori în scurta istrorie a confruntărilor directe. Spunem scurtă deoarece deciziile în vigoare ale instanțelor fac ca palmaresul meciurilor dintre echipele care se înfruntă deseară, să înceapă abia din sezonul 2003-2004. Am consemnat așadar 8 întâlniri directe, 4 soldate cu victoria FCSB-ului și alte 4 încheiate la egalitate. Dintre acestea, trei partide s-au desfășurat în capitală, una pe Ghencea (2-1 în 2008) și alte două pe Arena Națională (3-0 în 2020 și 2-1 în 2021), acestora adăugându-se încă o partidă considerată în deplasare pentru UTA, care s-a jucat însă la Oradea (0-0 în februarie 2007). Ultimul meci dintre cele două echipe a fost unul cu cântec. Pe 5 decembrie anul trecut, FCSB întărită cu „transferurile“ oferite de FRF, anume centralul Marian Barbu și asistentul Mircea Orbuleț, a câștigat cu 2-1 dintr-un penalty inventat și un gol neregulamentar. În această seară, duelul va fi condus de un fost arbitru FIFA, cu multă experiență la activ, din toate punctele de vedere, este vorba despre Sebastian Colțescu. UTA are palmares pozitiv cu arbitrul craiovean la centru: 4 victorii, 2 egaluri și 3 înfrângeri. Ultimul meci însă n-a fost cu noroc, fiind vorba despre înfrângerea de pe teren propriu cu Hermanstadt din acest sezon (1-2 pe 17 septembrie). Așa cum era de așteptat, pe cei de la FCSB, Colțescu i-a arbitrat de mult mai multe ori: 47 este numărul meciurilor roș-albaștrilor, conduse de acest arbitru. 28 au fost victorii, 10 remize și 9 înfrângeri. Ultimul dintre ele s-a jucat în play-off-ul sezonului trecut, 4-0 pe teren propriu cu FC Voluntari. 6 partide a arbitrat Colțescu în acest sezon de Superliga, meciuri în care a acordat 30 de cartonașe galbene, o eliminare pentru cumul de avertismente și 3 lovituri de la 11 metri. Colțescu va fi ajutat astăzi de tușierii Daniel Mitruți (Craiova) și Tunyogi Ferencz (Zalău), rezerva Iulian Dima (București) și asistenții VAR Viorel Flueran (Craiova) și Mircea Orbuleț (București), ultimul revenind „la locul faptei“, sperăm noi cu mai multă atenție și profesionalism. Observator pentru arbitri este doamna Irina Mârț (tot din București) iar observator de joc un alt bucureștean, Mircea Călin.

Revenind la duelul din această seară, să spunem și că va fi prima înfruntare directă dintre Nicolae Dică și Ilie Poenaru, din postura de antrenori. Cei doi nu se vor putea baza pe Iulian Cristea, Ionuț Panțâru și Ovidiu Popescu (toți trei cu accidentări mai vechi) respectiv Damian Isac (suspendat), Raul Șteau, Florentin Matei și Orhan Ademi (accidentați). Partida începe la ora 20.30 și este transmisă în direct pe posturile Digi Sport 1, Prima Sport 1 și Orange Sport 1. UTA va avea galerie pe Arena Națională la această partidă.

(foto: uta-arad.ro)

Recomandările redacției