Partidul lui Tăriceanu, ALDE, a suferit o cruntă lovitură, care, dacă nu este cumva contracarată, îl poate distruge definitiv. Deputatul Ion Cupă a plecat săptămâna trecută de la ALDE la PMP, luând cu el şi o parte din organizația ALDE Dolj. Prin plecarea lui Cupă, ALDE rămâne fără numărul necesar de deputaţi pentru a avea grup parlamentar. Numărul minim este de 10, dar, atenţie, toţi aceştia trebuie să fi fost aleşi pe listele ALDE, la scrutinul anterior, cei veniţi de la alte partide nefiind luaţi în calcul. Ce se întâmplă dacă un partid nu mai are grup parlamentar? Potrivit legii, acel partid nu mai are dreptul la membri în secţiile de votare, nici la alegerile locale, nici la cele parlamentare! În acel moment, este clar că ALDE nu mai este nici pe departe atractiv şi nu numai că va avea şanse apropiate de zero de a atrage viitori candidaţi nemulţumiţi de la alte partide, ci riscă să-i piardă şi pe cei pe care îi are. Singura şansă a lui Tăriceanu este ca unii dintre parlamentarii aleşi pe listele ALDE şi plecaţi la alte partide să se întoarcă. Lucru, cred eu, puţin probabil, pentru că, mai mult ca sigur,
aceştia au promisiuni ferme din partea partidelor la care au plecat şi nu vor risca să rămână fără mandat.
Oricum am întoarce-o pe toate feţele, se pare că planul de eliminare a partidului lui Tăriceanu de pe scena politică românească a fost pus în aplicare mai demult, începând cu alegerile europarlamentare. Sunt sigur că, atunci, ALDE trecuse, în realitate, pragul electoral şi acum ar fi trebuit să aibă europarlamentari, dar forţele ostile au avut posibitatea să apese exact pe pârghiile potrivite pentru ca partidul să fie aruncat sub acel prag. Care ar fi acele forţe ostile? În primul rând, evident, PNL şi Iohannis, care nu mai puteau accepta ca ALDE să se erijeze în continuare în singurul partid liberal autentic din România, să critice la nesfârşit aşa-zisele eforturi ale celor mai sus pomeniţi pentru apărarea justiţiei, democraţiei şi statului de drept faţă de atacurile repetate ale „ciumei roşii”. Sprijinirea guvernării PSD de către ALDE şi Tăriceanu a supărat în cel mai înalt grad inclusiv forurile europene. Mai departe, sunt sigur că Sistemul a pus umărul la greu la prăbuşirea ALDE, atât pentru că prea l-au supărat numeroasele acuze lansate de fostul preşedinte al Senatului la adresa Statului Paralel, dar şi pentru că, pe termen mediu şi lung, nu avea niciun interes ca pe partea dreaptă să existe două partide liberale.
Probabil că, în cele din urmă, ALDE nu va avea altă soluţie decât să se predea necondiţionat, acceptând o fuziune prin absorbţie cu PNL. Nu ştiu când va fi aceas­ta, dar, cel mai probabil, în cel puţin doi ani şi, mai ales, cu condiţia ca ALDE, împotriva tuturor previziunilor catastrofice, să reuşească să atragă voturile necesare ră­mânerii în Parlament, fie şi la limită. Un asemenea rezultat i-ar mai da speranţe să nu fie eliminat prin absorbţie, ci să devină un partid la remorca PNL.

Recomandările redacției