O vorbă din bătrâni spune că „lupul a ajuns paznic la oi”. Se pare că este cât se poate de potrivită cu situaţia întâlnită în pădurea de la Frumuşeni, unde pădurarul Florin Fărcuţa, angajat de Direcţia Silvică Arad să vegheze asupra pădurii aflate în proprietatea statului, deci implicit să se asigure că acolo nu sunt lăsate să păşuneze tot felul de animale domestice, ţine zeci de porci pe care îi lasă să-şi caute mâncarea printre copaci şi să dea iama în hrănitoarele amenajate pentru vânat.

Din informaţiile pe care le avem, Fărcuţa este unul dintre apropiaţii directorului Direcţiei Silvice Arad, Teodor Ţigan, care l-a mutat la Frumuşeni de la Ocolul Silvic Valea Mare, unde pădurarul se ocupa de asemenea cu creşterea porcilor. Surse din cadrul silvicultorilor susţin că porcii care sunt crescuţi prin păduri nu rămân toţi să fie valorificaţi de crescători, o parte mergând mai sus, pentru chefurile care se organizează, astfel încât controalele care sunt făcute din cadrul instituţiei nu găsesc nicio neregulă din acest punct de vedere. Mai mult, în ceea ce-l priveşte pe Fărcuţa, avem informaţii că aces­ta deţine şi un TAF, sătenii spu­nând că el este cel care face   diverse lucrări în pădure. Ar fi interesant de ştiut cum o persoană care este angajată la Direcţia Silvică are timp şi să îngrijească un număr foarte mare de porci şi să presteze alte servicii în pădure, cu TAF-ul.
Peste o sută de porci lăsaţi prin pădure
Recent, în pădurea de la Frumuşeni au fost văzuţi peste o sută de porci domestici care au invadat habitatul animalelor sălbatice şi implicit al mistreţilor. Ioan Gligor, şeful Serviciului de Pază al Asociaţiei de Vânătoare „Lazăr Hunting” ne povesteşte că a sesizat această problemă cu mult timp în urmă, când a şi luat legătura cu proprietarul animalelor, pentru a-i cere să respecte legea. Asta, în condiţiile în care păşunatul orcilor este interzis oriunde pe teritoriul ţării, iar conform Codului Silvic, păşunatul oricărui animal domestic este inter­- zis pe fondul forestier. „În urmă cu aproximativ un an de zile am participat la o vânătoare aici, în calitate de şef al Serviciului de Pază al Asociaţiei «Lazăr Hunting». Am vă­zut că este un pădurar nou care avea vreo opt-zece scroafe. L-am rugat să nu mai ţină porcii în pădure pentru că nu este legal. Mi-a spus că nu are ce face, că trebuie şi el să trăiască. Am avut mai multe astfel de discuţii, la una dintre ele participând şi un medic veterinar, care i-a spus şi el care sunt riscurile care decurg din faptul că porcii sunt lăsaţi la păşunat în pădure. Pădurarul a continuat să-şi creas­că porcii, care astfel au ajuns, în urmă cu vreo lună, să fie în nu­măr de peste 120”, ne-a declarat Gligor. Acesta spune că porcii domestici pot să transmită mistreţilor pesta, iar mistreţii pot să transmită porcilor trichineloza. „Dacă ajunge pesta la mistreţi e foarte grav. Trebuie să se instituie carantina şi în judeţele limitrofe, nu doar pe raza judeţului Arad. Se distruge pur şi simplu vânătoarea. Iar dacă porcii domestici fac trichineloză sunt puşi în pericol şi oamenii”, a mai spus Gligor.
Pădurarul spune că a scăpat porcii…
În cursul documentării pe care am făcut-o în pădurea de la Frumuşeni am putut constata că porcii pădurarului se plimbau nestingheriţi prin fondul forestier, la fel cum am văzut că şi alte persoane deţin oi şi porci, animale care sunt lăsate libere prin pădure.
În ceea ce-l priveşte, pădurarul se apără spunând că în mod normal îşi ţine animalele în boxe, dar acestea mai scapă din când în când. „Normal îi ţin în boxe, dar i-am scăpat afară. Le cumpăr şi le dau mâncare, nu îi las să păşuneze, dar s-a îmbătat îngrijitorul şi i-a scăpat. Am 50 de porci pe care îi ţin aici, restul nu sunt ai mei. O să-i vând, să nu mai am probleme”, a spus Fărcuţa.
Garda de Mediu și DSVSA  vor face controale
După cum era şi normal, am încercat să aflăm un punct de vedere din partea reprezentanţiilor Direcţiei Silvice Arad. După cum deja ne-a obişnuit, purtătorul de cuvânt Gelu Zdrenghea, nu ne-a răspuns la telefon. În ceea ce-i priveşte, re­prezentanţii Găzii de Mediu susţin că vor face un control în pădure şi în funcţie de ceea ce vor găsi acolo vor lua măsurile care se impun.
La rândul său, Viorel Agud, directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor susține că pentru ca instituția pe care o conduce să fi intervenit ar fi fost nevoie de o sesizare. „Deocamdată nu avem boală infecto-contagioasă în județul Arad, așa că din acest punct de vedere nu sunt probleme. Vom face totuși o verificare, urmând să încercăm să identificăm proprietarii animalelor”, a declarat Agud.

Recomandările redacției