Prim solistă a Operei Naționale București, cântăreața cu o frumoasă carieră internațională, ca solistă invitată pe importante scene lirice ale lumii, maestră de cânt, Silvia Sorina Munteanu se întoarce pe plaiuri arădene, adică… acasă.

Spuneți-ne stimată maestră, ce înseamnă această întoarcere?

În primul rând, vă mulțumesc pentru oportunitatea de a comunica încă o dată prin intermediul ziarului dvs.

Este de fapt o reîntoarcere la nivel profesional, dar nu pe scena de concert, ci în altă poziție, aceea de cadru universitar a noii specializări de Canto, a Facultății de Științe Sociale și Umaniste din cadrul Universității Aurel Vlaicu din Arad.

Am predat constant după terminarea facultății, împletind cariera solistică și pe cea didactică și mă bucur enorm că doamna rector Ramona Lile și doamna decan Alina Pădurean mi-au oferit șansa de a concura pentru postul de conferențiar la Canto și Canto coral.

Veți renunța la cariera solistică?

Deocamdată nu planific acest lucru, tehnica mea vocală mi-a permis să îmi păstrez vocea în formă bună, și oricum fac parte din ansamblul solistic al Operei Naționale București.

Da, am mai puține spectacole, mă aplec mai mult spre repertoriul cameral pe care l-am cultivat de altfel și până acum.

Chiar de curând am cântat alături de studenții mei de la Timișoara, un recital în cadrul Festivalului Muzicii de Cameră. În februarie am susținut un recital Sabin Păutza la Filarmonica Banatul și în martie la București, alături de un alt arădean, baritonul Cristian Ardelean, la pian fiind una dintre cele mai bune maestre acompaniatoare ale țării, doamna Silviana Cîrdu.

Muzica de cameră, deși mai puțin reprezentată pe scenele noastre, este o chintesență a artei componistice și interpretative care merită pe deplin a fi adusă în fața publicului.

Planuri de viitor?

(râde..) Ca și până acum, să cânt, să predau, să îmi dezvolt noua preocupare pentru scris. Mă refer la lucrări de specialitate, nu la altceva deocamdată. Să inițiez proiecte frumoase cu studenții pentru a le oferi ocazia de a se afirma și a câștiga experiență profesională practică dar și academică.

Primul dintre aceste proiecte doresc să fie un concurs de Canto care se va adresa tinerilor cu vârste între 16 și 30 de ani, pe mai multe secțiuni de interpretare.

Vă mulțumesc și vă doresc mult succes!

Recomandările redacției