Scorul de 0-2 pare să indice o victorie clară și un meci relativ liniștit în partida de ieri dintre CS Mioveni și UTA dar lucrurile au stat cu totul altfel. Echipa noastră și-a îmbolnăvit din nou fanii de nervi și de frustrare și a reușit să își adjudece punctele de care avea nevoie ca de aer la capătul unui meci în care a jucat doar 45 de minute și în care a avut suficient noroc la ratările gazdelor pentru a rămâne în meci.
Mircea Rednic a abordat meciul cu același sistem ca la Pitești însă jocul a fost total diferit. Dacă acum o săptămână Anton și Batha au stăpânit clar mijlocul terenului, de data aceasta, în formula Anton – Cascini, zona mediană a UTA-ei a fost aproape inexistentă pe faza de construcție. Dacă săptămâna trecută Keșeru a coborât foarte eficient în zona de volante de unde a distribuit numeroase mingi pe culoarele pe care pleca Postolachi, de data aceasta comunicarea fotbalistică dintre cei doi a fost bruiată. Încă din primul minut s-a văzut că Mioveniul este extrem de determinată în pressing, în dueluri și foarte bine așezată. UTA n-a reușit să reacționeze pe măsura acestei adversități, deși Mircea Rednic afirma că și-a pregătit elevii pentru asta, astfel că soluțiile au fost mai mereu mingile aruncate la bătaie pentru Postolachi, Roger, Șteau sau Keșeru. Ultimii trei n-au avut nicio șansă în duelurile cu jucătorii adverși în timp ce basarabeanul, chiar dacă uneori câștiga mingile, greșea continuările. Din flancuri toate centrările au fost trimise fie în blocajul primului om, fie dincolo de careul de 16 metri. În acest timp apărarea a început și ea să se clatine iar de la jumătatea reprizei încolo, cuplul de fundași centrali, Benga – Hoxhallari a început să gafeze, ca la Pitești. Norocul UTA-ei s-a numit Florin Iacob, portarul reactivat de Mircea Rednic salvându-și providențial echipa la șuturile lui Buziuc și Carnat sau atunci când a ieșit foarte inspirat ajungând primul la un balon pe care Antal se pregătea să-l introducă în plasă. În afară de aceste momente au mai fost alte 2-3 în care defensiva UTA-ei a fost făcută șah-mat de combinațiile gazdelor și doar impreciziile acelorași Buziuc sau Carnat au păstrat tabela intactă. La poarta cealaltă, singurele amenințări au venit de la un șut de la distanță expediat de Anton, scos de Sima și de la o acțiune reușită a lui Abeid finalizată elegant dar imprecis.
Mircea Rednic a reacționat bine la pauză atât tactic, prin schimbarea mijlocului terenului cu cuplul Batha – Ubbink cât și motivațional. Prin intrarea celor doi UTA a câștigat atât la combativitate cât și la calitatea construcției iar echipa a arătat din startul reprizei un joc mai agresiv și mai rapid. Din păcate însă nu și mai lucid pentru că stresul provocat de nevoia imperioasă de a marca i-a făcut pe utiști ca mereu să aleagă continuarea sau decizia greșită în ultima treime iar în defensivă să lase spații mari de contra-atac gazdelor. La capătul unei ore de joc a avut loc probabil momentul psihologic al meciului când Mioveniul scapă pe contra-atac în superioritate numerică iar Buziuc singur cu Iacob în careu trage peste poartă. Și în loc de 1-0 se va face 0-1. Rareș Pop introdus ăn locul lui Șteau împinge jocul și mai mult spre poarta lui Sima prin câteva acțiuni de poartă electrizante iar în minutul 63 Hoxhallari, demon și înger, finalizează în plasă o centrare venită din corner de la Ubbink, asta și cu ajutorul portarului gazdelor care a ieșit pe sub minge. Emoțiile însă n-au încetat pentru fanii UTA-ei. Aceștia și-au văzut echipa lăsându-se dominată și irosind cu o nonșalanță exasperantă câteva ocazii mari pe contra-atac. Postolachi în două rânduri, Keșeru sau Abeid puteau închide meciul dar la fel de bine se putea face 1-1 dacă noul intrat în tabăra gazdelor, Coșereanu, încheia precis o fază care l-a adus în poziție bună de gol în minutul 87. Până la urmă va fi 0-2 în prelungiri când Postolachi, la a treia mare ocazie, născută dintr-o pasă sclipitoare a lui Rareș Pop, reușește să-l învingă în sfârșit pe portarul advers din poziție de unu la unu. Și pentru ca tacâmul stresului să fie complet suporterii Bătrânei Doamne au trebuit să aștepte 5 minute ca arbitrii din cabina VAR să se lămurească de ceea ce o țară întreagă s-a lămurit dacă nu de pe transmisia live, cu siguranță după prima reluare: că nu a fost ofsaid.
Din fericire pentru sănătatea noastră a tuturor, în urma acestei victorii coroborare cu înfrângerea Argeșului la Craiova, UTA este matematic calificată la barajul pentru menținerea / promovarea în Superliga. Astfel ultimul meci, cel de vineri cu FCU Craiova 1948 va însemna înainte de toate o cură de liniște pentru fani, care după mult timp nu vor mai trăi cu sufletul la gură un meci al echipei favorite. Sigur, mai există miza punctului care poate asigura matematic obținerea locului 7, dar ea nu poate fi comparată cu emoțiile pentru evitarea retrogradării directe. Iar pentru Mircea Rednic partida de vineri va fi una de test în vederea barajului. Și, chiar dacă în aceste 4 meciuri am văzut o îmbunătățire evidentă a jocului, ultimul dintre ele arată că încă mai sunt multe de pus la punct în angrenajul unei echipe care ar trebui, raportat la valoarea lotului, să nu aibă nicio emoție indiferent de numele adversarului din Liga 2. Din păcate însă UTA și conceptul de absență a emoțiilor, par incompatibile.
CS Mioveni – UTA 0-2 (0-0)
- Superliga, Play-out, Etapa 8
- Duminică 14 mai, ora 13:30
- Mioveni, Stadion „Orășenesc“, spectatori cca 2000 (aproximativ 200 arădeni)
- Au marcat: Hoxhallari (63), Postolachi (90+2)
- Cartonașe galbene: Benchaib / Postolachi
- Mioveni: Sima – Panait (cpt), Șerbănică, Pedroso – Buziuc (64. Sno), V. Pop (67. Toma), Rădescu (85. Diallo), Carnat (85. Coșereanu) – Lixandru – Antal (63. Benchaib), Rusu. Rezerve: Croitoru – Burnea, Lepistu, Krasniqi. Antrenor: Vlad Țăran
- UTA: Iacob – Benzar (34. Vukcevic), Benga (cpt), Hoxhallari, Abeid – Șteau (59. R. Pop), Anton (46. Ubbink), Cascini (46. Batha), Roger – Keșeru (80. Stahl), Postolachi. Rezerve: Kucher, Dobrescu, Otele, Pașcalău. Antrenor: Mircea Rednic
- Arbitri: Central: Sorin Costreie (Buftea) / Asistenți: Mircea Grigoriu (București), Mihăiță Necula (București) / Oficial 4: Claudiu Marcu (Constanța) / VAR: Rareș Vidican (Satu Mare), Ciprian Danșa (Satu Mare).
- Observatori: FRF (arbitraj): Marian Salomir (Cluj) / LPF (joc): Adrian Pitu (Constanța)
- Posesie: 48% – 52%
- Șuturi la poartă: 11-17
- Șuturi pe poartă: 4-5
- Cornere: 6-9
- Poziții de ofsaid: 2-0
- Faulturi: 10-14
(foto: uta-arad.ro)