În ultimele zile, în presa locală a devenit subiect principal schimbarea directorilor de şcoli şi grădiniţe. Cică inspectoratul şcolar a schimbat nu ştiu câţi directori, ceea ce arată o gravă implicare a politicului în actul de învăţământ. Lucrurile, în realitate, nu stau chiar aşa şi suntem în faţa unei telenovele ieftine, care face parte din strategia primarului Falcă. Ca să fim corecţi, trebuie să spunem că directorii n-au fost schimbaţi, ci le-a expirat mandatul. Iar ei n-au fost înlăturaţi politic, ci au fost numiţi politic, în urmă cu patru ani, de cei de la PD-L. În special doamna consilier local PD-L Mariana Cişmaşiu, în jurul căreia s-a creat o adevărată tevatură, încât nu poţi să nu te întrebi de ce e aşa de importantă pentru domnul Falcă domnişoara cu pricina, încât trebuie să se pună toate tunurile pe inspectoratul şcolar, fiindcă tinerei nu i s-a prelungit mandatul la conducerea Grădiniţei PP 16.
În scenă s-a pus o telenovelă indiană, cu părinţi care au fost scoşi în stradă să înfiereze inspectoratul pentru epurarea domnişoricii pe criterii politice. Scenariul este după modelul de la Şcoala Generală „Mihai Eminescu“, când părinţii au fost mobilizaţi de ciracii lui Gheorghe Falcă să protesteze pentru ca şcoala să se mute pe Mărăşeşti. Părinţi care astăzi nu mai au nicio nemulţumire, fiindcă nu mai are cine să-i alimenteze cu dezinformări, semn că subiectul nu mai prezintă interes pentru Gheorghe Falcă. Problema care-l ardea cu adevărat s-a rezolvat între timp, aşa că lucrurile la „Mihai Eminescu“ pot rămâne ca până acum, dovadă că Falcă nu era preocupat de situaţia copiilor. De data aceasta, protestul organizat în favoarea protejatei lui Gheor­ghe Falcă n-a avut succes, în stradă ieşind cinci-şase părinţi şi doi-trei copii, după cum se poate vedea în fotografiile din presă. Iar lucrurile era şi normal să se întâmple aşa, fiindcă nu văd legătura părinţilor cu numirea sau nenumirea directoarei unei grădiniţe. Nici măcar legătura personalului din grădiniţă. Trei ani cât am avut copilul la grădiniţă, n-am ştiut cine e directoare şi nici nu m-a interesat, cum probabil nu interesează pe mii de arădeni, fiindcă n-avea nicio legătură cu pregătirea copilului, de care se ocupă educatoarea. Că era de la PD-L, PNL sau PSD, chiar n-a contat şi nici nu m-a preocupat. Acelaşi lucru cred că e va­labil şi la PP 16, unde părinţii au gândit probabil la fel, cu excepţia câtorva, care cred că au fost împinşi de la spate, după modelul „Mihai Eminescu“.
Dincolo însă de aceste scenarii de prost gust, se ridică întrebarea când a fost corect pentru domnii şi doamnele care nu mai sunt astăzi directori? Când au ajuns pe funcţii propuşi de partid, fiind membri de partid mulţi dintre ei, cum e cazul domnişoarei Cismaşiu, consilier municipal PD-L, sau când nu li s-a mai prelungit mandatul, posibil, tot din motive politice, fiindcă ar fi absurd ca cei de la USL să-şi pună în practică programul de guvernare prin directorii PD-L?
Cred că a venit momentul ca politicienii să joace cinstit, să spună răspicat ceea ce ştie o lume întreagă: directorii, în 24 de ani, au fost numiţi politic. Nu numai la şcoli, ci la toate instituţiile, cu foarte puţine excepţii. Şi nu doar de USL, ci şi de PD-L, UDMR, PRM sau cine a apucat la putere. Să ne aducem aminte că Guvernul Boc a dat o ordonanţă prin care a ras într-o noapte toţi directorii de deconcentrate, aşa că să lăsăm retorica ieftină deoparte, domnule Falcă. Directorii care au fost numiţi politic acum patru ani, iar astăzi nu li s-a prelungit mandatul, precum şi cei care astăzi sunt numiţi de USL, iar peste patru ani vor fi schimbaţi trebuie să înţeleagă un lucru: când vin pe post, vin pentru că sunt sprijiniţi de partidul la putere şi dau la o parte pe cineva care nu e sprijinit de partidul la putere. Pe cale de consecinţă, peste patru ani, va veni altul, sprijinit de partidul care va fi atunci la guvernare şi te va da jos, fiindcă ai trecut în opoziţie. Sistemul e simplu: cum ai venit, aşa pleci. Adică politic. Nu înţeleg de unde această încrâncenare a unora de a rămâne pe funcţii, când ei ştiu foarte bine că au ajuns acolo nu pe competenţă, ci pe partid. Dacă ar avea un pic de onoare, cei numiţi politic ar pleca în ziua în care pleacă de la guvernare partidul care i-a susţinut. Doar că la noi onoarea e un lucru tot mai rar întâlnit, iar trecerea de la un partid la altul pentru a rămâne pe funcţie sau ţinutul cu dinţii de scaun sunt sporturi naţionale.
Dar cea mai gravă dintre toate e ipocrizia politicienilor care şi-au pus oamenii pe funcţii, pe criterii de partid şi mai puţin de competenţă, iar după patru ani urlă că ceilalţi fac exact ca ei. Iar campion judeţean la astfel de ipocrizii este nimeni altul decât Gheorghe Falcă, sub conduce­rea căruia se spunea că nici femeia de serviciu din şcoli nu rămânea dacă n-avea carnet de partid, şi care astăzi, cu un tupeu extraordinar, protestează fiindcă nu li s-a prelungit mandatul protejaţilor săi. Un pic de decenţă n-ar strica şi în politica arădeană, mai ales din partea celor care ar trebui să ridice ultimul piatra, cum e şi cazul lui Gheorghe Falcă, cel puţin în privinţa numirii directorilor.

Recomandările redacției